„Atât România cât şi Egiptul sunt interesate de stabilizarea situaţiilor de criză din Orientul Mijlociu şi zonele de vecinătate ale ambelor ţări, de combaterea terorismului, gestionarea fluxurilor migratorii, creşterea economică sustenabilă. Am exprimat profunda apreciere pentru eforturile întreprinse de Egipt şi de domnul preşedinte personal în vederea consolidării securităţii regionale, precum şi pentru contribuţia activă la gestionarea migraţiei. Egiptul are un rol important în regiune şi prin abordarea sa echilibrată faţă de provocările complexe din zonă reprezintă un factor esenţial moderator în Orientul Mijlociu şi Africa”, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni, după întrevederea cu omologul său egiptean, Abdel Fattah El-Sisi.
Iohannis a precizat că în cadrul consultărilor a apreciat nivelul în creştere al schimburilor comerciale bilaterale, Egiptul fiind unul dintre principalii parteneri comerciali ai României în regiune.
„Am pledat pentru diversificarea comerţului şi stimularea investiţiilor reciproce în domenii precum IT, turism, energia, industria, construcţiile civile şi infrastructura. Am exprimat convingerea că recenta rundă a Comitetului mixt de cooperare economică, ştiinţifică şi tehnică, desfăşurată la Cairo în februarie a acestui an, a avut un rol important în dezvoltarea cooperării economice şi sectoriale dintre ţările noastre„, a afirmat Iohannis.
Iohannis a arătat că au fost evidenţiate priorităţile şi realizările Preşedinţiei României la Consiliul UE şi a Preşedinţiei Egiptului la Uniunea Africană.
„România a fost întotdeauna, dintr-o perspectivă bilaterală şi în ultimii 12 ani ca stat membru al UE, un prieten şi un susţinător al Egiptului, inclusiv prin sprijinirea implementării programelor UE de acordare de asistenţă. România sprijină cu tărie consolidarea parteneriatului Uniunea Europeană-Egipt în toate componentele sale. Acest parteneriat este important pentru stabilitatea şi prosperitatea Mediteranei, a Orientului Mijlociu şi a Africii, dar evident şi a Europei”, a afirmat Iohannis.
El a salutat progresul înregistrat pe paliere importante ale cooperării dintre UE şi Egipt, precum dezvoltarea socio-economică, cercetarea ştiinţifică, energia, gestionarea migraţiei şi combaterea terorismului.
„Această vizită se înscrie în dialogul intens la nivel înalt pe care l-am avut în ultimul timp, fiind a treia noastră interacţiune în decurs de 6 luni şi sunt convins că acest ritm energic va stimula relaţia noastră bilaterală pe toate palierele relevante. După 113 ani de relaţii diplomatice, relaţia noastră este foarte solidă, Egiptul fiind unul dintre prietenii tradiţionali ai României în regiunea Orientului Mijlociu şi în Africa”, a mai spus Iohannis.
Preşedintele Republicii Arabe Egipt, Abdel Fattah El-Sisi, a declarat, miercuri, că trebuie căutate „căi paşnice” pentru rezolvarea crizelor din Orientul Mijlociu şi a apreciat poziţia omologului său român, Klaus Iohannis, cu privire la soluţia celor două state în cazul conflictului israeliano-palestinian.
„Trebuie să căutăm căi paşnice de a rezolva crizele din Orientul Mijlociu care trebuie să se producă, printre altele, în cadrul soluţionării conflictului israeliano-palestinian care să-i permită poporului palestinian să-şi înfiinţeze un stat în limitele graniţelor din ’67. Am apreciat poziţia foarte fermă a domnului preşedinte cu privire la problematica Egiptului, la problematica Palestinei, care trebuie să se bazeze pe soluţia a două state şi a două capitale”, spus oficialul egiptean la Palatul Cotroceni, după întrevederea cu preşedintele Klaus Iohannis.
El a apreciat relaţia bilaterală dintre România şi Egipt.
„Mi-am exprimat satisfacţia faţă de avântul foarte important pe care l-au cunoscut aceste relaţii datorită contribuţiei preşedintelui Klaus Iohannis în ultima perioadă. (…) În această perioadă, relaţia dintre cele două ţări a cunoscut un salt foarte important, mai ales în privinţa comerţului şi a turismului, având în vedere că a crescut fluxul de turişti în direcţia Sharm El Sheikh laolaltă cu dezvoltarea relaţiilor în privinţa politicii şi consultările reciproce care se produc la nivelul relaţiilor şi al problemelor internaţionale”, a spus preşedintele Egiptului.
Abdel Fattah El-Sisi a vorbit de contribuţia preşedintelui Iohannis, cu ocazia Preşedinţiei României la Consiliul UE, la dezvoltarea relaţiilor cu Egipt.
Preşedintele Egiptului a menţionat că discuţiile au vizat şi combaterea terorismului.
„Am subliniat importanţa eforturilor internaţionale de a face faţă pericolului terorismului”, a arătat Abdel Fattah El-Sisi.
El a pledat pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre România şi Egipt la nivel de „Guvern şi popor”.