Şeful statului a făcut aceste declaraţii cu prilejul Recepţiei Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, unde a mai afirmat că avem multe de recuperat, nu doar în termeni fiscali, ci şi ca exerciţiu de predictibilitate a guvernării, în general.
”În această etapă postcriză, România are nevoie de un nou model de dezvoltare economică, axat pe pilonii competitivităţii şi ai inovării, din perspectiva propriilor noastre atuuri”, a precizat preşedintele Iohannis în mesajul său, prezentat de Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial pentru politici economice, în cadrul Recepţiei de Anul Nou organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.
Preşedintele a arătat că ”în agricultură, industrie şi în sfera serviciilor, mediul de afaceri invocă sistematic nevoia de capital investiţional, nevoia de finanţare” şi a adăugat că ”nu neapărat banii sunt problema, ci calitatea politicilor pentru atragerea lor, fie că ne referim la investiţiile străine, fie la atragerea fondurilor europene”.
”Germania ne dezvăluie, din acest punct de vedere, deopotrivă exemple şi oportunităţi. În sfera inovaţiei, Germania este un autentic model european. Germania este pe primele locuri din Europa la finanţarea sectorului cercetare-dezvoltare (cu circa 3% din PIB), la gradul de absorbţie al tehnologiei în cadrul companiilor, precum şi în privinţa parteneriatului dintre industrie şi universităţi în domeniul cercetării”, a precizat Klaus Iohannis.
În acelaşi mesaj se mai afirmă că: ”România va prospera pe măsură ce vom preţui cu adevărat munca productivă şi ierarhia valorilor, pe măsură ce vom răsplăti cât mai bine eficienţa şi vom stopa risipa”.
”România va fi competitivă pe măsură ce vom îmbunătăţi calitatea instituţională a mediului de afaceri. În ecuaţia inovării, contează în mod esenţial anumiţi factori instituţionali care grevează, în mod direct, performanţele mediului de afaceri: birocraţia, corupţia, plata taxelor şi a impozitelor, uşurinţa de a începe sau de a închide o afacere. Inovaţia nu apare oriunde şi oricum, ci acolo unde şi atunci când există stimulente economice, libertate pentru iniţiativa antreprenorială, reguli clare şi stabile, care să ofere predictibilitate afacerilor, mai cu seamă în plan fiscal. Din aceste puncte de vedere, avem foarte multe de recuperat, nu doar în termeni fiscali, bugetari şi financiari, ci şi ca exerciţiu de predictibilitate a guvernării, în general”, a mai transmis şeful statului.