„Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la revenirea României pe traseul dezvoltării democratice, iar acum exact 29 de ani Proclamaţia de la Timişoara dădea expresie idealurilor în numele cărora se înfăptuise, cu sacrificii, Revoluţia Română: libertate, pluralism, democraţie. Respectarea drepturilor omului şi a statului de drept, lupta împotriva intoleranţei, protejarea persoanelor aparţinând minorităţilor şi cultivarea diversităţii culturale, valori şi obiective constitutive ale francofoniei, ne sunt, din perspectiva trecutului nostru recent, cu atât mai apropiate, mai relevante. Limba franceză are privilegiul de a fi dat rezonanţă internaţională şi ecou istoric cuvintelor „liberte, egalite, solidarite” – Libertate, egalitate, solidaritate. Astăzi, concetăţenii noştri aşteaptă de la clasa politică să dea acestor dimensiuni ale cetăţeniei democratice un conţinut contemporan, adecvat provocărilor cu care ne confruntăm”, a spus şeful statului în cadrul evenimentului dedicat Zilei Internaţionale a Francofoniei organizat la Palatul Cotroceni.
El a subliniat că „pentru România, a face parte din marea familie francofonă înseamnă mai mult decât un patrimoniu cultural comun, înseamnă apartenenţa naţiunii noastre la valori şi opţiuni fundamentale”.
„Modernitatea şi europenizarea ţării noastre s-au construit pe principii şi idealuri promovate în lume prin intermediul limbii franceze, desăvârşindu-se în politică, educaţie şi cultură. Francofonia, însă, nu este doar despre trecut. Astăzi, marile provocări internaţionale fac mai actuale ca oricând obiectivele şi misiunile Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei”, a spus Iohannis.
La eveniment au participat olimpici şi premianţi la concursurile naţionale şi internaţionale de limba franceză. Preşedintele Iohannis i-a felicitat pe aceştia pentru rezultatele obţinute.
Iohannis a precizat că România derulează o serie de proiecte care pot deveni modele de urmat pentru celelalte state din organizaţie, indicând programul burselor academice de cercetare Eugene Ionesco, proiectul România Educată.