Iohannis afirmă că a urmărit cu atenţie desfăşurarea evenimentelor după catastrofa aviatică din Ucraina şi reacţiile politice din capitalele europene şi SUA şi subliniază că în ceea ce priveşte pierderile de vieţi omeneşti şi drama prin care trec familiile victimelor, cuvintele sunt insuficiente pentru a descrie o astfel de tragedie.
‘Nimic, niciun scop politic, nicio circumstanţă de fapt şi nicio o eroare umană nu justifică ceea ce s-a întâmplat’, spune Iohannis.
Liderul PNL arată că Federaţia Rusă este responsabilă şi de identificarea unei soluţii în cazul problemei ucrainene.
‘Am remarcat poziţiile coordonate ale partenerilor europeni şi transatlantici în privinţa instituirii de noi sancţiuni în cazul în care Federaţia Rusă continuă să limiteze eforturile investigatorilor. Cred că responsabilitatea asigurării condiţiilor pentru desfăşurarea unei anchete credibile aparţine Federaţiei Ruse. Tot acesteia îi aparţine şi responsabilitatea identificării unei soluţii la problema de fond ucraineană. Ambele aspecte denotă o problemă de comportament a Rusiei pe scena globală şi ambele merită egală consideraţie şi soluţionare’, afirmă Iohannis.
El constată lipsa unei poziţii clare la nivelul Uniunii Europene pe tema tragediei din Ucraina.
‘Problema este într-adevăr mult mai complexă, iar UE nu este în campanie electorală pentru a-şi permite să arunce cuvinte. Cu toate acestea, trebuie să existe şi o linie roşie, dincolo de care nu putem accepta compromisuri. O discuţie va fi necesară la Bruxelles cu privire la rolul Uniunii, în ce măsură poate UE să asigure siguranţa cetăţenilor săi. Sau Uniunea este în realitate doar un instrument economic? O doză de realism este necesară în acest moment’, spune liderul PNL.
Iohannis mai arată că este preocupat şi de conflictul palestiniano-israelian şi evoluţia militară din Gaza, considerând că deplasarea în zonă a secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, şi a secretarului de stat american John Kerry nu este suficientă dacă părţile nu vor să ajungă la o înţelegere cu privire la fondul problemelor.
El punctează că este îngrijorat de un posibil import al conflictului în Europa.
‘Demonstraţiile de sprijin, riscul polarizării între susţinătorii celor două tabere, respectiv al radicalizării acestora, este un risc real. Tendinţele de radicalizare islamistă, deja accentuate de conflictul sirian, curentul anti-semit, sunt la fel de periculoase ca şi intoleranţa faţă de musulmani. Vorbim de tendinţe îngrijorătoare, recunoscute ca atare în unele capitale europene. Chiar dacă această discuţie nu a ajuns deocamdată la noi, nu ne scuteşte nimeni de aceste riscuri, iar România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă unor astfel de situaţii’, conchide liderul PNL.