Joi, Klaus Iohannis a explicat că România nu merita să fie umilită de Comisia Europeană, mai ales după ce Guvernul de la Palatul Victoria a prioritizat transportul mărfurilor lui Volodimir Zelenski prin Portul Constanța.
Oficialul de la Palatul Cotroceni suspectează de rea voință și/sau eroare Comisia Europeană, respectiv Ministerul Agriculturii.
„Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene. Comisia Europeană operează o formulă de calcul fără să negocieze cu nimeni și acordă anumite ajutoare. Este posibil ca datele furnizate de minister să nu fi fost gândite profund. Nu le-am văzut, nu pot să le comentez.
Mi se pare foarte ciudat ca la Comisie, pe aceste spețe, să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate după părerea mea ‘contabilicește’. Sunt chestiuni complicate, Comisia Europeană trebuia să țină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre piețele lumii.
Nu au făcut-o, nu știu de ce nu au făcut-o, dar vom afla și vom afla. Este regretabil că astfel de abordări ultrabirocratice pun sub semnul întrebării buna credință a Comisiei”, a comentat Klaus Iohannis.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Petre Daea, a participat luni, 20 martie 2023, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, care a avut loc la Bruxelles. Suma de 10 milioane de euro alocată României pentru sprijinirea fermierilor afectaţi de afluxul de cereale din Ucraina este derizorie, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a adăugat că i-a cerut comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, reanalizarea formulei de calcul.
România, Cehia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi Polonia au cerut Comisiei Europene, la sfârșitul lunii ianuarie, să adopte măsuri, inclusiv despăgubiri pentru fermieri, invocând supraoferta de cereale creată de importurile ieftine din Ucraina.