ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014, TURUL II: Câștigătorul primului tur al alegerilor pentru prezidențiale, Victor Ponta, a lansat recent o provocare pentru contracandidatul său, Klaus Iohannis, de a lua parte la patru dezbateri televizate, care se vor ține la principalele 4 televiziuni de știri din România, după ce liderul Guvernului i-a făcut această cerere edilului de la Sibiu încă dinainte de primul tur de scrutin, de pe 2 noiembrie.
Dezbaterile vor avea loc chiar și fără participarea lui Iohannis, în următorul fel: luni, 10 noiembrie, la România TV – dezbatere pe teme de politică economică și socială; marți, 11 noiembrie, la Realitatea TV – dezbatere pe teme de politică externă și siguranță națională; miercuri, 12 noiembrie, la B1TV – dezbatere pe tema dezvoltării instituțiilor publice și a statului de drept; joi, 13 noiembrie, la Antena 3 – dezbatere pe tema viziunii prezidențiale de dezvoltare a României, conform comunicatului de presă al PSD.
Până la momentul actual, toate posturile TV au fost contactate și au acceptat cu deschidere să organizeze aceste dezbateri electorale, la ora de începere 20.00 și pentru o durată de 90 de minute.
Prin refuzul său de a participa la confruntările prezidențiale, Iohannis dovedește că nu este capabil să facă față unei lupte directe Victor Ponta și apelează la fuga rușinoasă pentru a evita situația penibilă în care nu va putea să răspundă cum și-a achiziționat cele șase sau șapte case, de ce este acuzat de trafic de copii și de ce nu și-a rezolvat problemele din Justiție cu privire la dosarul incompatibilității sale, spun surse din PSD.
Eșecul înregistrat de Klaus Iohannis la primul scrutin al alegerilor, unde acesta a obținut un scor cu mult sub ținta propusă, îl face pe edilul de la Sibiu să bată în retragere în fața candidatului social-democrat. Între Victor Ponta și Klaus Iohannis este o diferență de 10 procente, care este cea mai mare distanță procentuală între primii doi clasați, din ultimele alegeri prezidențiale.
Victor Ponta a obținut un scor foarte bun, depășind cu mult ținta propusă la europarlamentare de 37,5%. Liderul PSD a primit voturi din partea tuturor categoriilor de electorat, de la tineri până la cetățeni cu studii superioare. Ștampila pusă în dreptul lui Victor Ponta a anulat multe stereotipuri în ceea ce privește profilul electoratului, întrucât atât alegerile din București, cât și cele din Republica Moldova au fost câștigate detașat de Ponta.