Guvernul PSD + PNL + UDMR a decis implementarea unei strategii naționale dedicate „educației pentru mediu și schimbările climatice”. Ministrul de la Mediu, Cseke Attila, a oferit mai multe informații pe marginea acestui subiect într-o conferință de presă susținută alături de purtătorul de cuvânt de la Palatul Victoria, Dan Cărbunaru.
„Un moment important pentru învăţământul românesc, pentru că este prima dată în România când este adoptată o Strategie naţională care este dedicată educaţiei pentru mediu şi pentru schimbările climatice.
Prin acest document sunt stabilite acţiuni clare pentru a creşte gradul de educaţie şi conştientizare în rândul copiilor şi tinerilor privind dezvoltarea sustenabilă şi responsabilizarea faţă de mediu. Unităţile de învăţământ vor deveni parteneri strategici pentru a construi un viitor sustenabil.
Ca atare, elevii şi cadrele didactice vor beneficia de tot sprijinul pentru a înţelege, pe de o parte, gravitatea crizei climatice şi de mediu, dar şi pentru a conştientiza cauzele şi efectele acestor crize, alături de modalităţile de a îmbunătăţi răspunsul societăţii faţă de aceste provocări”, a declarat Cărbunaru, potrivit Agerpres.
Purtătorul de cuvânt a subliniat faptul că strategia ecologistă se aliniază principiilor președintelui Klaus Iohannis, din „România Educată”.
„Unul dintre dezideratele asumate în cadrul acestui proiect este ca sistemul de educaţie să formeze cetăţeni responsabili faţă de societate şi mediul înconjurător.
De altfel, probabil, vă amintiţi, în noiembrie anul trecut în cadrul Summitului COP 27, preşedintele României a susţinut Declaraţia naţională care vizează promovarea cercetării şi inovării pentru a susţine acţiunile climatice, securitate alimentară, comunităţile vulnerabile, adaptările la schimbările climatice şi răspunsul eficient la situaţii de urgenţă generate de acestea.
La baza strategiei stă, de asemenea, Raportul Administraţiei Prezidenţiale ‘Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile’, validat de consultarea publică din 11 februarie anul trecut, o continuare a proiectului ‘România educată’, a cărui operaţionalizare este inclusă ca angajament în Strategia naţională de apărare a ţării”, a explicat Dan Cărbunaru.