„Întâlnirea pe care am organizat-o împreună (n.r. cu Polonia) pentru ziua de mâine, acel mini-summit, vrea să arate că flancul estic este aici, țările din flancul estic sunt hotărâte să joace un rol destul de important în cadrul structurilor NATO și vrem, de asemenea, să subliniem importanța acestui flanc estic în situația geopolitică în permanentă schimbare. (…) Vrem să subliniem că această importanță geostrategică a flancului estic nu este în scădere, ci este în continuare extrem de mare„, a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni, în declarația comună cu omologul său polonez, Andrzej Duda, potrivit Agerpres.
El a subliniat că NATO trebuie să rămână focusat pe flancul estic.
„Noi credem că flancul estic este poate mai important decât oricând și vrem să subliniem aceste lucruri. (…) Noi nu dorim ca NATO să mute atenția din flancul estic în orice altă parte, ci vrem să rămână focusată pe flancul estic, care, indiferent că este în prima, a doua sau a zecea știre din jurnalul de știri, este o zonă care privește NATO și nu doar țările care se află în flancul estic al NATO. Exercițiile care s-au făcut și se fac și în anul acesta arată că există o preocupare. Noi vrem să atragem atenția că această preocupare nu poate și nu trebuie să fie una temporară, tactică, ci de geopolitică și de strategie a NATO„, a arătat șeful statului.
El a precizat că discuțiile au vizat situația din Ucraina și din Republica Moldova, relațiile cu Federația Rusă, dar și în plan european — criza migrației, securitatea energetică, procesele de reformă a politicii de securitate europene și de vecinătate.
„Am convenit să cooperăm strâns pentru susținerea parcursului european și a proceselor de reforme ale Republicii Moldova și Ucrainei și pentru menținerea unui interes special al UE pentru vecinătatea estică. Am hotărât să întărim coordonarea și aprofundarea cooperării României și Poloniei în UE atât în plan internațional, cât și în lupta contra terorismului și în chestiunea combaterii statului islamic. Împreună țările noastre pot fi o voce foarte puternică, atât în plan regional, dar și în cadrul UE„, a spus șeful statului.
În opinia acestuia, efectuarea vizitei președintelui Poloniei la București reprezintă o confirmare a importanței pe care acest stat o va acorda relației cu țara noastră.
Șeful statului a indicat că România vede în Polonia unul dintre cei mai importanți parteneri strategici și un mare prieten. „Ne dorim ca Parteneriatul strategic care ne unește să devină unul și mai puternic și noi suntem total angajați în acest sens”, a afirmat Iohannis.