„Cum să convingem primarii din comune să aplice pentru fonduri europene, dacă a doua zi îi punem pe drumuri să umble sute și sute de kilometri și sute de zile după avize. Nu putem să funcționăm așa pentru că sunt unii care sunt beneficiarii acestor demersuri. Trebuie să îi eliminăm. Trebuie să eliminăm trântorii și șpăgarii din sistem, altfel nu vom progresa„, a afirmat Iohannis.
El a scos în evidență nevoia unei reorganizări administrative, menționând că populația nu trebuie să fie interesată de numărul de președinți de regiuni, ci de eficiența măsurilor economice adoptate de administrațiile regionale.
„Dacă regionalizarea nu produce dezvoltarea economică, nu-i bună la nimic, iar dacă regionalizarea nu îi dă cetățeanului sentimentul că administrația a devenit mai simplă pentru el, nu pentru ea, iarăși nu am făcut nimic. Că se creează cinci sau zece poziții de președinte regional, pe cine interesează? Asta nu au decât să negocieze cei care sunt de specialitate, dar pentru omul de afaceri trebuie să apară o entitate care îi dă lui un cadru mai bun de dezvoltare, iar pentru omul simplu trebuie să apară entități care îl feresc de mai multe drumuri la administrație și fac administrarea pentru el mai simplă„, a adăugat șeful statului.
Președintele Klaus Iohannis a mai declarat, miercuri, la Suceava, că este nevoie de modernizarea partidelor politice, stabilirea unui parteneriat între acestea și alegători, precum și de transparență decizională:
”Este nevoie de o clasă politică care își înțelege altfel rolul. Avem nevoie de partide puternice, care vin cu oameni dedicați și care vin și cu specialiști. A trecut vremea când politicienii umblau prin sate, promiteau bani la toți, plecau la centru și asta a fost. Avem nevoie de politicieni mulți care vin cu soluții, fiecare în domeniul în care se pricepe. Asta am înțeles eu când am spus că e nevoie de modernizarea partidelor politice. Este nevoie de oameni care se dedică muncii lor și pot să vă spun că sunt din ce în ce mai mulți, dar este nevoie și de modernizare și, mă gândesc și în circuitul decizional guvernamental și în circuitul decizional intern, de cât mai multă transparență. Atunci când politicienii vor avea curajul să ia toate deciziile la vedere, când vor avea curajul să vină cu politici curajoase, nu clientelare, care ajută toată țara, atunci cred că putem să spunem că avem o clasă politică modernizată. Cu cât mai repede cu atât mai bine„, a afirmat președintele.
Iohannis le-a spus aleșilor locali din județul Suceava că rolul lor lor este extrem de important, iar un parteneriat între partidele politice și alegători poate schimba lucrurile în bine.
”Gândiți-vă cum au venit toți în campanie la dumneavoastră să vă ceară tot felul de lucruri. De obicei, să mobilizați electoratul, să le organizați, și nu vorbesc de un anumit partid, de la toate partidele, întâlniri cu alegătorii, să lipiți afișe în magazinele antreprenorilor locali, și multe alte lucruri. E foarte bine, faceți-o, însă după ce au fost aleși să-i trageți un pic de mânecă și să le amintiți care sunt problemele și de ce trebuie rezolvate, pentru că peste patru ani iar vin alegeri (…) Haideți să convingem partidele politice să devină partenerii alegătorilor și atunci lucrurile încep ușor-ușor să pară rezolvabile și să găsim soluții împreună. Doar așa, în parteneriat, lucrurile se pot realmente mișca și schimba”, a mai declarat Iohannis.
Klaus Iohannis a participat, miercuri, la Suceava, la o dezbatere pe tema „Modernizare, dezvoltare, descentralizare. Administrația locală vorbește!” la care au luat parte președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, primarii din județ și directorii instituțiilor deconcentrate.