„Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat reanalizarea de către Comisie a situaţiei subvenţiilor europene pentru agricultură”, au precizat sursele citate.
Sursele oficiale au arătat că preşedintele Ursula von der Leyen a anunţat în timpul reuniunii Consiliului European că CE va reanaliza şi va reveni asupra cifrelor pentru România.
Înainte de participarea la reuniunea Consiliului European de primăvară, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, cu privire la suma propusă de Comisia Europeană (CE) pentru România drept compensaţie pentru fermieri, că este posibil ca datele furnizate de Ministerul Agriculturii să nu fi fost „gândite profund”, adăugând, totodată, că ar fi trebuit ca CE să ţină cont de „sacrificiile imense” făcute pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii.
Preşedintele Klaus Iohannis a criticat abordarea „ultra-birocratică” a Comisiei Europene cu privire la compensațiile de 10 milioane de euro acordate României pentru fermierii români afectați de importurile de grâne ucrainene. Klaus Iohannis a făcut aceste declarații la Bruxelles, înainte de reuniunea Consiliului European, relatează Calea Europeană. Cu aceeași ocazie, președintele român a vorbit despre pensiile speciale și despre ajutorul suplimentar pe care îl va primi Republica Moldova pentru a lupta împotriva dezinformărilor care vin din propaganda rusească.
Comisia Europeană a anunțat că va folosi bani dintr-o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, destabilizaţi de afluxul de importuri agricole ucrainene sub liberalizarea temporară a comerţului Ucrainei cu Uniunea Europeană, precizează Calea Europeană.
Bruxellesul propune să aloce Poloniei 29,5 milioane de euro, Bulgariei 16,75 milioane şi României 10,05 milioane şi, în plus, autorizează cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat. Fermierii români se plâng că suma acordată României este mult prea mică. Președintele Iohannis spune că, deși este posibil ca România să nu fi „gândit profund” datele privitoare la pagubele fermierilor, nici felul în care a calculat Comisia ajutoarele nu este unul potrivit.
Scandal în Coaliţie, faza pe agricultură. Marian Mina: „Înapoi în dulap, Motreanu! Du-te la silozuri și numără!”
„Situația se prezintă la modul următor, Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene, Comisia Europeană folosește o formulă de calcul fără să negocieze cu nimeni și acordă anumite ajutoare. Este posibil ca datele furnizate de minister să nu fi fost gândite profund, dar nu le-am văzut și nu pot să le comentez. Este, pe de altă parte, foarte ciudat ca în Comisia Europeană, pe aceste spețe să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabilicește. Sunt chestiuni complicate. Trebuie să ținem cont, de exemplu, sau cel puțin, trebuia Comisia Europeană să țină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre piețele lumii. N-au făcut-o. Nu știu de ce n-au făcut-o, dar vom afla și este regretabil că astfel de abordări ultra-birocratice pun sub semnul întrebării buna-credință a Comisiei”, a spus șeful statului.
Ministrul Agriculturii Petre Daea a explicat că a făcut tot ceea ce a trebuit pentru ţară şi pentru fermieri. El a adăugat că suma de la CE se va dubla cu suma care va fi alocată de la bugetul statului, ”în aşa fel încât să dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii şi nu comercianţilor de cereale”.