Şeful statului a precizat, la Palatul Cotroceni, că propunerea sa se referă la un al doilea pachet de legi în domeniul securităţii naţionale, în condiţiile în care discuţiile de la consultări au vizat şi un prim pachet care conţine legea pentru combaterea terorismului, cea referitoare la cartelele pre-pay şi legea securităţii cibernetice.
„Al doilea pachet e mult mai mare. Legislaţia în domeniul securităţii naţionale este destul de amplă şi stufoasă. Al doilea pachet conţine legi care sunt cel puţin la fel de importante, dar nu sunt încă în faze atât de avansate. Unele dintre ele au o gândire la bază, pentru altele există primul draft de actualizare, pentru altele încă nu există nimic, dar este nevoie de actualizarea lor”, a adăugat Iohannis.
Potrivit preşedintelui, comisia ar urma să includă şi specialişti din Guvern, „din instituţiile vizate să elaboreze aceste proiecte de lege”.
„Proiectele să fie pregătite în aşa fel încât în cursul anului 2017 majoritatea acestor legi să poată fi actualizate. Acest demers are câteva avantaje certe care au fost înţelese şi acceptate de toată lumea. În această comisie specială partidele vor trimite oameni care se pricep (…) să discute domeniul securităţii naţionale. Aceşti oameni, cu siguranţă, vor fi dintre aceia care, cu mare probabilitate, se vor găsi pe listele viitorului Parlament şi în acest fel avem o mare şansă de a rezolva două lucruri: profesionalizarea parlamentarilor care se ocupă de legile securităţii naţionale şi crearea unei continuităţi de la acest Parlament la următorul, fiindcă o mare parte din parlamentarii care vor începe în această toamnă să lucreze pe pachetul de legi se vor regăsi, probabil, în Parlamentul care se va constitui după alegeri”, a opinat Klaus Iohannis.
El a subliniat că securitatea naţională este un domeniu „sensibil”, iar cei care se vor ocupa de realizarea proiectelor trebuie să fie foarte buni cunoscători.
„În acest fel vom avea şansa unei legislaţii îmbunătăţite asumate de o mare parte din clasa politică, conştientizate şi acceptate de societatea civilă”, a adăugat Iohannis.
Preşedintele a spus că discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii grupurilor parlamentare nu s-au referit la conţinutul legilor, ci la calendar şi la modul de abordare a întregii legislaţii în domeniul securităţii naţionale.
„Avem, pe de o parte, primul pachet care va fi elaborat destul de repede şi încă din acest an vom avea legile finalizate dând astfel instituţiilor un cadru în care au posibilitatea să acţioneze foarte ferm şi prompt, iar al doilea pachet care va fi lucrat începând din acest an cu continuare în anul viitor, care va permite modernizarea întregii legislaţii”, a explicat şeful statului.