Iolanda Balaș, dublă campioană olimpică, la Roma 1960 și Tokyo 1964, la proba de săritură în înalțime, a stabilit 14 recorduri mondiale și a avut o serie de 105 concursuri consecutive câștigate, performanță unică în lume.
Între 1988 și 2005, Iolanda Balaș, născută pe 12 decembrie 1936, la Timișoara, a fost președinte al Federației Române de Atletism.
Corpul neînsuflețit al Iolandei Balaș va fi depus sâmbătă, 12 martie 2016, între orele 13:00 și 16:00, la sediul Federației Române de Atletism, din Str. Primo Nebiolo nr. 2, iubitorii sportului si admiratorii marii campioane putând să-i aducă un ultim omagiu, inclusiv la Capela Cimitirului militar Ghencea 1, din apropierea Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, din Prelungirea Ghencea.
Iolanda Balaş a fost un nume uriaş în sportul mondial. Şi-a dedicat viaţa atletismului şi chiar şi în ultimul an, când deja avea probleme medicale, gândurile ei se îndreptau tot spre atletism.
”Dacă mă uit în buletin, nu-mi prea vine să cred. Totul a curs atât de repede. Acum mă cam chinuieşte un diabet, ca să nu vă mai zic despre tendonul meu parţial rupt de la piciorul de bătaie, dar de vreo două luni m-am ales şi cu o răceală zdravănă în sala de atletism şi am făcut o pneumonie dublă! Şi două luni n-am putut ieşi din casă, am stat numai cu antibiotice lângă mine. Asta-i vârsta, nu avem ce face. Încerc în schimb să nu stau acasă degeaba, să am o preocupare cât de cât. Mă concentrez pe revista noastră de atletism şi sunt foarte mândră că ea există, fiindcă în general se vorbeşte prea puţin despre atletism. Şi nu numai despre atletism, de fapt. Presa sportivă, iertaţi-mă dacă critic, în afară de fotbal, nu mai are nicio altă temă”, spunea Iolanda într-un interviu acordat în vara anului trecut Revistei Sport in România.
Multiplă recordmană mondială şi olimpică, Iolanda Balaş Soeter, mai are în palmares şi două medalii de aur la campionatele europene de atletism de la Stockholm în 1958 şi Belgrad în 1962, precum şi o medalie de argint la Berna în 1954. A fost preşedinta Federaţiei Române de Atletism între 1988 şi 2005, de numele ei legându-se construirea actualului sediu al FRA, dar şi amenajarea mai multor piste de atletism.
Iolanda Balaș-Soter s-a născut la Timișoara, la 12 decembrie 1936. Ea a absolvit Institutul de Educație Fizică și Sport, specializare atletism (1967). A început să practice atletismul la 12 ani, iar în 1951 a stabilit recordul național la săritura în înălțime (1,48 m).
În 1956 a stabilit primul record mondial din carieră (1,75 m), care va fi urmat de alte 13, în numai cinci ani. Recordul său din 1961, de 1,91 m, a rămas neegalat timp de zece ani. A cucerit două titluri de campioană olimpică: Roma (1960, cu 1,85 m) și Tokyo (1964, cu 1,90 m). Timp de zece ani a înregistrat 142 de victorii consecutive, performanță înscrisă în Cartea Recordurilor. La Campionatele Europene de atletism de la Stockholm (19-22 august 1958), Iolanda Balaș a câștigat prima medalie de aur la săritura în înălțime, aducând primul titlu european în această disciplină sportivă României. În 1962, la Belgrad, ea a cucerit titlul european, cu 1,83 m.
S-a retras din activitatea competițională în 1967, din cauza unui traumatism la tendonul lui Achile al piciorului de bătaie. După abandonarea activității de performanță a fost antrenoare, profesoară, metodistă la Cabinetul metodic și cercetări științifice la Clubul Steaua. Din 1988 și până în 2005 a fost președintele Federației Române de Atletism (FRA). În perioada 1998-2002 a ocupat funcția de vicepreședinte al Comitetului Olimpic Român (COR). Este președinte de onoare al FRA. Stadionul Tineretului din București îi poartă numele.
A înființat, în 1993, Fundația Atletismului Românesc, una dintre primele fundații cu profil de sport, pentru susținerea atletismului românesc și a echipei reprezentative a României. Meritele sportive i-au fost recunoscute, primind în 1958 titlul de Maestru Emerit al Sportului, în 1962, Ordinul Steaua României, Ordinul Meritul Sportiv (1966), Ordinul Național Steaua României în grad de Ofițer (2000). A fost distinsă cu ”Colanul de Aur”, cea mai înaltă distincție a Comitetului Olimpic și Sportiv Român. În luna octombrie 2009, cu prilejul evenimentului intitulat ”Legendele Stelei” desfășurat la sediul Ministerului Apărării Naționale, Iolanda Balaș s-a aflat printre legendele Stelei care au fost premiate. Regele Mihai I i-a conferit la 13 septembrie 2010, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Elisabeta din București, Decorația regală „Nihil Sine Deo”, pentru merite deosebite aduse sportului românesc.La 27 noiembrie 2012, la împlinirea a 100 de ani de existență Federația Internațională de Atletism și-a premiat eroii de ieri și de azi. Cu acest prilej a fost inaugurat Hall of Fame-ul atletismului mondial, printre cele 13 legende alese numărîndu-se și Iolanda Balaș-Soter.
A scris lucrări metodice consacrate sportului de înaltă performanță. Autoare a lucrării „Studiu și istoric al pregătirii sportivilor de înaltă performanță la altitudine” (1988).
Multipla campioană în atletism şi fost ministru al Tineretului şi Sportului Gabriela Szabo a declarat, vineri, pentru News.ro, că Iolanda Balaş-Soter a fost mentorul său în viaţă şi că vestea decesului acesteia a distrus-o sufleteşte.
„S-a întâmplat de vreo jumătate de oră, a suferit două atacuri de cord, ştiu că avea multe probleme de sănătate, dar nu sunt în măsură să vorbesc despre ele. Vestea m-a distrus sufleteşte, pentru că a fost mentorul meu şi în timpul carierei şi după ce am încheiat cu performanţa. Totul i se datorează ei. Nu voi uita niciodată bunătatea, calmul şi echilibrul ei, a fost un om extrem de apreciat în întreaga lume”, a declarat Gabriela Szabo, pentru News.ro.
Multipla campioană a mai spus că Iolanda Balaş-Sotter a fost singura care a căutat-o după plecarea din fruntea MTS.
„A fost singura care m-a sunat atunci să vadă cum sunt şi, mai ales să mă întrebe cu ce mă poate ajuta. A ţinut foarte mult la mine şi a dorit întotdeauna să-i fiu alături. Am respectat-o enorm şi cred că este o mare pierdere pentru atletismul şi sportul mondial”, a mai spus Gabriela Szabo, care a condus MTS până în noiembrie 2015.
Iolanda Balaş-Soter, multiplă campioană europeană, mondială şi olimpică la săritura în înălţime a decedat, vineri, la vârsta de 79 de ani.
Iolanda Balaş-Soter a fost şi preşedintele Federaţiei Române de Atletism, în intervalul 1988-2005.
Ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, a declarat, vineri, agenţiei News.ro, că vestea decesului Iolandei Balaş a căzut ca un trăsnet, subliniind că fosta campioană olimpică a fost o mare iubitoare de sport, nu doar de atletism.
„A căzut ca un trăsnet peste mine vestea asta. Doamne, nu-mi vine să cred, cum se duc pe rând marile nume din sport. Nu pot să cred aşa ceva. Un om deosebit. O iubitoare de sport, nu numai de atletism. Avea o vorbă bună întotdeauna. Ce pot să spun? Cuvintele sunt de prisos în astfel de momente. Cuvintele sunt prea puţine, sunt atâtea de spus despre doamna Ioli, încât nu ne ajung. Dumnezeu s-o ierte!”, a declarat Lipă pentru News.ro.
Fosta campioană olimpică la atletism Iolanda Balaş-Soter a încetat din viaţă, vineri, la vârsta de 79 de ani.
Iolanda Balaş s-a născut la 12 decembrie 1936, la Timişoara. Ea a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Roma din 1960 şi la ediţia următoare de la Tokyo, în proba de săritură în înălţime.
În carieră, ea a stabilit 14 recorduri mondiale, de la 1,75 la 1,91, între 1956 şi 1961.
Iolanda Balaş a fost preşedinte al Federaţiei Române de Atletism din 1988 până în 2005.
Fosta multiplă campioană de semifond Doina Melinte a declarat, vineri, pentru News.ro, că nu se poate opri din plâns după aflarea veştii despre decesul Iolandei Balaş-Soter, pe care o numeşte Doamna şi despre care spune că a fost sufletul atletismului românesc.
”Şi acum plâng, Doamna este un suflet al atletismului, al copiilor care s-au dezvoltat şi a luptat pentru performanţă. Oamenii s-au dezumanizat, dar Doamna este alături de cei care au vrut să facă performanţă, cei dăruiţi, cei talentaţi. Nu pot spune despre dânsa că a fost, ci că este încă. Un mare sportiv, un monstru sacru al atletismului mondial şi respectată enorm peste tot. Un om din toate punctele de vedere, nu doar sportivă. Tot timpul vorbeam la telefon, chiar zilele trecute am vorbit. A luptat pentru mare performanţă toată viaţa şi puţini înţeleg ce înseamnă acest lucru în prezent, poate doar marii sportivi din lume”, a declarat, pentru News.ro, Doina Melinte, care este în prezent vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale Antidoping.