Ion Ariton, pus sub urmărire penală în dosarul Gala Bute, are interdicţia de a părăsi ţara timp de 60 de zile.
Potrivit DNA, măsura controlului judiciar a dost instituită pe o perioadă de 60 de zile, cu începere de la data de 17.02.2015, pentru „săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite (art. 13 din Legea nr. 78/2000).”
În caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive, a precizat DNA.
Ion Ariton este suspectat că a determinat reprezentanţii a 10 companii de stat, printre care Hidroelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute.
Senatul a decis: Varujan Vosganian SCAPĂ de urmărirea penală. Ion Ariton poate fi URMĂRIT PENAL
Procurorul general Tiberiu Nițu a solicitat Senatului declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale față de senatorul Ion Ariton, fost ministru al Ministerului Economiei, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, în dosarul Gala Bute.
Fostului ministru al Economiei Ion Ariton i-a fost ridicată imunitatea săptămâna trecută pentru a fi anchetat.
Ion Ariton, către senatori: Vă solicit să aprobaţi favorabil cererea de începere a urmăririi penale
DNA a solicitat declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale față de Ariton, fost ministru al Ministerului Economiei, pentru participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, în dosarul Gala Bute.
Anchetatorii au constatat că Ariton i-ar fi determinat pe reprezentanții a 10 companii de stat aflate în subordinea sa (Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA și Societatea Națională a Apelor Minerale SA) să sponsorizeze, cu suma totală de 1.742.830 lei, organizarea galei internaționale de box profesionist organizată la București la data de 9 iulie 2011, în cadrul căreia a evoluat sportivul Lucian Bute.
Procurorii susțin că, în condițiile în care evenimentul era organizat de societatea comercială cu capital privat SC Europlus Computers SRL, care a fost și beneficiarul real al sponsorizărilor, sponsorizarea galei de box era interzisă de Legea nr. 32/1994.
Potrivit DNA, deși beneficiarul real al sponsorizărilor a fost SC Europlus Computers SRL (care deținea exclusivitatea organizării și care a încasat toate veniturile galei), a fost folosită de Federația Română de Box pentru a evita dispozițiile imperative ale Legii nr. 32/1994 și a crea aparența că este susținută activitatea unei persoane juridice fără scop patrimonial.
În acest context, suma totală de 1.742.830 lei, care ar fi făcut obiectul sponsorizărilor, constituie prejudiciu pentru companiile menționate.
„Din probele administrate a rezultat că sponsorizările nu s-ar fi încheiat în lipsa intervenției ministrului Ion Ariton, iar sumele ar fi rămas în patrimoniul companiilor cu capital majoritar de stat”, au reținut procurorii care au apreciat că suma are natura unui folos nejustificat obținut de Rudel Obreja.
În legătură cu săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței în vederea obținerii unui folos necuvenit, DNA a arătat că, pentru a determina reprezentanții companiilor să adopte conduita menționată anterior, Ion Ariton și-a folosit autoritatea și influența derivată din funcțiile de ministru al Economiei, senator și președinte al filialei județene Sibiu a unui partid aflat la acel moment la guvernare.