Ion Dichiseanu a murit. Trupul neînsufleţit va fi depus în foaierul Teatrului Nottara

Ion Dichiseanu a murit joi, 20 mai, la vârsta de 87 de ani. Trupul neînsufleţit al actorului va fi depus vineri în foaierul Teatrului Nottara, urmând să fie înmormântat sâmbătă la Cimitirul Belu.
Alina Costache
20 mai 2021, 21:17
Ion Dichiseanu a murit. Trupul neînsufleţit va fi depus în foaierul Teatrului Nottara
Ion Dichiseanu a murit. Trupul neînsufleţit va fi depus în foaierul Teatrului Nottara

Ion Dichiseanu s-a stins din viaţă pe 20 mai 2021, la vârsta de 87 de ani, dintre care peste 40 de ani i-a petrecut pe scena Teatrului Nottara, care i-a fost „acasă”. Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu, o pot face vineri. Trupul neînsufleţit al actorului va fi depus în foaierul Teatrului Nottara.

Ion Dichiseanu, înmormântat cu onoruri militare

Actorul urmează să fie înmormântat cu onoruri militare sâmbătă, la Cimitirul Belu. Slujba va avea loc la ora 12:00.

„Dispariţia lui Ion Dichiseanu lasă un gol în lumea artistică din România, iar cuvintele pe care le rostea el într-un interviu acordat în urmă cu aproape un deceniu sunt azi, într-un alt context, la fel de actuale: ‘Mi-aş dori foarte mult ca mai marii ţării să înţeleagă, nu doar la nivel declarativ, că o naţiune fără cultură este pierdută şi, deci, să privească mai înţelegător zbaterile noastre şi să ne sprijine concret'”, se arată în comunicatul transmis de Teatrul Nottara.

Actorul şi-a petrecut peste 40 de ani pe scena Teatrului Nottara, acolo unde s-a simţit ca acasă. A făcut parte din celebra „tripletă de aur” a Teatrului Nottara, alături de George Constantin şi Cristea Avram şi a jucat aici, în teatrul de pe bulevard, zeci de roluri care i-au adus gloria. Povestea lui Ion Dichiseanu, bărbatul iubit de toate femeile şi actor adulat, a început în Teatrul Nottara, în anul 1961, cu rolul care l-a făcut celebru, Antoniu, în spectacolul „Antoniu şi Cleopatra”, de W. Shakespeare, după ce destinul l-a purtat pe multe şi întortocheate căi.

Citeşte şi Simona Florescu, primele declaraţii după moartea fostului soţ, Ion Dichiseanu: „A murit în braţele Ioanei”

Ion Dichiseanu s-a născut pe 20 octombrie 1933. Călătoria lui prin lume a început în gara din Adjud, aşa cum îi plăcea să povestească, „printre pavilioanele CFR-ului”, căci tatăl lui a fost impiegat. Anii războiului au fost tumultuoşi şi i-au răpit unul dintre primele visuri de copil: să-şi ia o bicicletă. Apoi, istoria a venit peste el, iar la aproape 10 ani a ajuns într-un lagăr de lângă Salzburg, unde a petrecut aproape un an, până când a fost eliberat de americani. S-a întors în ţară împreună cu familia şi, pentru că i-au murit părinţii, a fost nevoit să se întreţină, aşa că şi-a petrecut doi ani la o şcoală de ucenici, apoi a devenit student la Politehnică. Însă destinul lui era în altă parte. Nepoata celebrului George Vraca, personalitate care avea să-i marcheze destinul, i-a sugerat să meargă la unchiul ei, pentru o audiţie. Şi, cu o intuiţie extraordinară, George Vraca a ghicit în el, în acele câteva clipe în care băiatul timid a recitat un monolog din Othello, marele actor care avea să marcheze peste jumătate de secol de teatru în România. L-a trimis să dea examen la Institut, unde a fost admis al doilea din peste 300 de candidaţi şi de-abia atunci Ion Dichiseanu a simţit că se află pe drumul cel bun, potrivit comunicatului.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1959 şi a plecat, împreună cu toată promoţia lui, la proaspăt înfiinţatul Teatru din Botoşani, unde au fost repartizaţi. Dar destinul avea să i se întâlnească din nou cu cel al lui George Vraca. Acesta l-a văzut pe scenă şi l-a chemat la Bucureşti să-i ofere rolul principal din ‘Antoniu şi Cleopatra’. Şi aşa a început un traseu extraordinar în Teatrul Nottara, unde în cele peste patru decenii cât a urcat pe scenă a jucat roluri rămase în istoria teatrului românesc.

Citeşte şi Ion Dichiseanu a murit la 87 de ani. Acuzații de malpraxis în cazul actorului. Fiica lui spunea că a fost diagnosticat cu cancer din greșeală

După Antoniu, i s-a oferit rolul lui Alioşa în Fraţii Karamazov, în anul 1962, ambele spectacole în regia lui George Teodorescu. Tot în 1962, a jucat în regia lui Radu Penciulescu ‘Steaua polară’ de Sergiu Fărcăşan şi rolurile au continuat în mari spectacole precum: ‘Oedip rege’ de Sofocle, regia Mircea Marosin (1964), ‘O noapte furtunoasă’ de I.L. Caragiale, regia George Rafael (1966), ‘Othello’ de W. Shakespeare, regia Cornel Todea (1969), ‘Timon din Atena’ de W. Shakespeare, regia Dinu Cernescu (1978), ‘Coriolan’ de W. Shakespeare, regia Dinu Cernescu (1979), ‘Citadela sfărâmată’ de H. Lovinescu, regia Mihai Berechet (1984), ‘Misterele Londrei’, un musical după Pygmalion, de G.B. Shaw, regia Dominic Dembinski (1995), ‘Îngeri în America’ de Tony Kushner, regia Theodor-Cristian Popescu (1999), ‘Ce frumos e în septembrie la Veneţia’ de Teodor Mazilu, regia Nicolae Scarlat (2001), ‘Sărbători fericite’ de Jean Poiret, regia Dinu Cernescu (2003).

De asemenea, Ion Dichiseanu a avut şi o importantă carieră în cinematografie, jucând în peste 50 de filme, iar a doua iubire a vieţii lui, pe lângă teatru, a fost muzica, la concerte umplând săli şi stadioane întregi. A publicat volumele, ‘Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză’ şi ‘Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel’.

În anul 2019, a fost decorat de preşedintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de ofiţer.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Taxa care se dublează în România. Decizia luată de Ministerul Finanțelor: Nu se poate justifica
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești rele pentru toți angajații. Șase zile libere, tăiate de Guvern din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
O tânără a murit înecată într-un lac după ce s-a speriat de un urs, în Harghita! Aceasta și-a găsit sfârșitul la doar 18 ani
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Iese Elena Udrea din închisoare? Vestea venită azi, 28 aprilie: Este absolut normal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Asta mai lipsea! Ilie Bolojan a dat cea mai proastă veste pentru români: urmează recesiune. Măsuri de urgență
MediaFlux
Putin a decis! Armistițiu în Ucraina! Anunț de la Kremlin
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre