Ion Giurescu (ASF): Contribuţia pentru Pilonul II ar putea fi în 2017 de 5,1%- 5,2%

Contribuția pentru Pilonul II ar putea fi în 2017 de numai 5,1% - 5,2% din venitul brut al participanților, din cauza deficitelor din sistemul de pensii, a declarat marți Ion Giurescu - Vicepreședinte Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), la un eveniment de specialitate.
Filip Stan
18 oct. 2016, 08:39
Ion Giurescu (ASF): Contribuţia pentru Pilonul II ar putea fi în 2017 de 5,1%- 5,2%

„După cum vedeți am avut doi ani cu contribuții care nu au crescut. Este vorba de 2009 și anul acesta când în loc de 5,5% am ajuns la 5,1%. Anul viitor, din informațiile mele, s-ar putea să nu fie sigure, dar să spunem din știri pe surse, va fi undeva ori 5,1% ori 5,2%. Nu se va ajunge la 5,5% datorită deficitelor care există în pensii”, a spus Ion Giurescu.

Acesta a spus că la ora acesta în pilonul II, contul mediu este de aproximativ 1.500 de euro, ceea ce este puțin și nu poate să „genereze o perspectivă foarte bună”.

Dezvoltarea pensiilor private ar trebui un pic accelerată și ar trebui să se vină și cu alte idei pentru că, potrivit Eurostat, populația peste 65 de ani va avea o pondere de peste 65% în România în anul 2060, iar în 2050 un salariat va susține 2,5 pensionari.

„Ce sistem cred că ar fi trebuit de la început introdus în România, dar s-a preferat pilonul III de pensii, cred că trebuia introduse pensiile ocupaționale. De ce? Acolo există o legătură între angajat și angajator, pot contribui ambele părți, pot să contribuie și cei care au pensii mai mici și dacă se gândește și pe termen lung nu ar mai fi apărut aceste speciale în România. Pensiile ocupaționale în toată lumea fac ceea ce fac pensiile speciale în România, vin ca un venit suplimentar pentru cei care au contribuit la pensiile ocupaționale. În România la pensiile speciale nu prea se contribuie”, a mai spus Ion Giurescu, conform Agerpres.

La finele lunii august, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) și CEO NN Pensii, Raluca Țintoiu, declarat pentru AGERPRES că numărul de participanți la piața pensiilor obligatorii (Pilonul II) este estimat la aproximativ 6,8 milioane, pentru finalul acestui an, în timp ce activele nete s-ar putea cifra la aproximativ 31 de miliarde de lei (6,9 miliarde de euro).

Pilonul II număra aproape 6,7 milioane de participanți la finalul lunii iunie, în creștere cu 4,2% față de iunie 2015. În același timp, aproape 400.000 de români aveau o pensie facultativă la finalul lunii iunie 2016, cu 9,2% mai mulți față de perioada similară din 2015.

Portofoliul investițional al administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii era compus, la finalul lunii iunie 2016, din titluri de stat (65,5%), acțiuni listate (17,3%), precum și conturi bancare, fonduri mutuale și obligațiuni corporative, municipale și supranaționale (în total 17,2%).

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Interzis pentru șoferii care fac ITP-ul. Primești pe loc două amenzi, una peste alta. Legea nu permite
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Apare TAXA pe carbon. E un acord istoric. Cine o va plăti
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
George Simion: „România trebuie să aibă o Armată profesionistă, altfel vom fi ocupați în 2 zile”
MediaFlux
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! NU se dau BANI ÎN PLUS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!