„Am avut o viaţă tumultuoasă, e viaţa mea! (…) O viaţă plină!„, a spus ION ILIESCU, luni, la lansarea cărţii sale, „Destinul unui om de stânga. Amintiri”, care a avut loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I.
ION ILIESCU a mărturisit că s-a aplecat asupra trecutului său pentru ca şi alţii să înveţe din acest lucru. „Eu m-am simţit obligat din poziţia mea, ca om angajat şi care am trăit această perioadă, să le pun pe hârtie (n.r. amintirile)”, a spus fostul preşedinte.
ION ILIESCU a amintit cum a cunoscut mişcarea legionară şi cum a fost ucis un fost prieten al tatălui său, Constantin David, închisorile unde a fost întemniţat tatăl său – militant comunist, dat afară, ulterior, din Partidul Comunist de Gheorghiu-Dej -, de care a rămas orfan la 15 ani, precum şi anii de şcoală şi aderarea la idealurile comuniste.
„Am fost o generaţie politizată (…) care mi-a marcat toată evoluţia mea ulterioară„, a mai spus ION ILIESCU, rememorând anii de liceu, studenţia la Politehnică, unde a avut „profesori excepţionali precum Ciorănescu şi Remus Răduleţ„, perioada studiilor la Moscova, unde a fost, timp de patru ani, student bursier la Institutul de Energetică.
De asemenea, ION ILIESCU a menţionat anul petrecut ca reprezentant al studenţilor români la organizaţia internaţională de profil, ori cei petrecuţi ca preşedinte al UASR, apoi la secţiile de cultură, învăţământ şi propagandă ale PCR, ca şi „declicul„, „schimbarea de macaz” din partea lui Nicolae Ceauşescu, când fostul secretar general al PCR l-a acuzat de „intelectualism„.
„Au urmat anii de la Timişoara şi la Iaşi„, a spus ION ILIESCU, menţionând că aceştia „au fost ani interesanţi, cu oameni de mare suflet„. El a mai amintit „perioada de la Ape”, care s-a terminat tot din cauza lui Ceauşescu, acesta dorind să construiască un canal Dunăre-Bucureşti, ca şi directoriatul la Editura Tehnică, „un moment de respiro„, urmărirea de către Securitate şi Revoluţia din Decembrie 1989.
Citeşte şi Ion Iliescu, declaraţii inedite despre copilărie şi despre relaţia cu Dej şi Ceauşescu
ION ILIESCU a promis că se va „încumeta” să încerce să realizeze un al doilea volum al cărţii.
Apărută la Editura Litera, cartea oferă, potrivit editurii, „pentru prima dată de la Revoluţie încoace, povestea fascinantă a carierei şi a transformării omului politic şi intelectualului Ion Iliescu, dintr-un tânăr sedus de utopia comunistă, posesorul unei istorii familiale de luptă dezinteresată pentru idealurile dreptăţii sociale, într-un critic al regimului comunist care, în timpul şi după Revoluţia din 22 Decembrie 1989, va conduce drumul României spre democraţie şi spre integrarea în structurile euro-atlantice„.