Ion Iliescu, audiat la Parchet în dosarul Mineriadei. Avocat: Fostul preşedinte a luat act că este inculpat

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost chemat de procurori pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei, transmite România TV.
Filip Stan
16 ian. 2017, 07:20
Ion Iliescu, audiat la Parchet în dosarul Mineriadei. Avocat: Fostul preşedinte a luat act că este inculpat

Ion Iliescu a refuzat să facă vreo declaraţie la ieşirea de la Parchetul General. Avocatul fostului preşedinte a precizat că a fost pusă în mişcare urmărirea penală, iar Ion Iliescu a luat act că este inculpat în acest dosar.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a venit, luni, la Parchetul instanţei supreme, fiind citat pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care a fost pus sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de mai multe persoane, printre care Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu şi Miron Cozma.

Ion Iliescu, urmărit penal în dosarul Mineriadei, declara la sfârşitul anului trecut că nu are nimic să îşi reproşeze din acea perioadă. Ba mai mult, acesta a spus că oamenii sunt liberi să cerceteze ce s-a petrecut atunci şi că el este deschis la dialog. 

Citeşte şi: Gelu Voican-Voiculescu, audiat în dosarul Mineriadei

„Nu este prima dată când se agită chestiile astea. Ce dovezi? Dar care este problema? E o chestiune care s-a petrecut în 1990, am trecut peste ea, am avut alternative la guvernarea ţării. Vor oamenii să…, probabil au primit ceva solicitări să cerceteze. Să cerceteze, care este problema? Voi fi chemat, voi dialoga, voi răspunde, care este problema? Nu este nicio problemă. Eu ştiu care este raţiunea redeschiderii discuţiei, că este o treabă care s-a petrecut acum douăzeci şi şapte de ani, dar mă rog. Probabil au primit sesizări, oamenii sunt datori să cerceteze, să ducă lucrurile până la capăt„, a decarat Ion Iliescu. 
 

Procurorii militari au decis în decembrie să înceapă urmărirea penală pe numele lui Ion Iliescu, dar şi a altor 13 factori de decizie din acele vremuri. Fostul preşedinte este acuzat de infracţiuni contra umanităţii. 4 oameni au murit şi 1200 au fost răniţi în evenimentele din iunie 1990.

Tot în dosarul Mineriadei au mai fost puşi sub inculpare si fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu. 

Faptele au fost anchetate din 1997 de procurori militari şi civili, în mai multe dosare în care au fost audiaţi sute de martori şi alte câteva zeci de persoane au fost puse sub învinuire, fără însă ca persoane care au fost în atenţia anchetatorilor să fie puse sub acuzare pentru cei patru morţi şi peste 1.200 de oameni bătuţi şi reţinuţi atunci ilegal.

Dosarul Mineriadei este în faza finală de soluţionare

“Dosarul Mineriadă se află în faza finală de soluţionare şi, după ce se vor administra probele care mai sunt de administrat şi se vor verifica apărările ce se vor formula în cauză, se va emite legală şi temeinică”, a spus procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, înainte de începerea şedinţei Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). 

Augustin Lazăr a preconizat că, în dosarul Mineriadei, procurorii ar putea da o soluţie în primele luni ale anului viitor.

Ce spun procurorii

În dosarul cunoscut sub numele de „Mineriada 13 – 15 iunie 1990”, prin ordonanţa din 23 decembrie 2016, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, pentru infracţiuni contra umanităţii, a lui Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte al României, a fostului premier Petre Roman, fostului viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, fostului director al Serviciului Român de Informaţii Virgil Măgureanu, fostului prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale Nicolae Dumitru şi generalul în rezervă Mugurel Cristian Florescu, fost adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat şi coordonat un atac generalizat şi sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, respectiv împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, precum şi a populaţiei municipiului Bucureşti, atac în care au implicat participarea forţelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi a unui număr de peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

În urma atacului au fost ucise prin împuşcare patru persoane şi au fost rănite prin împuşcare alte trei, „fapte ce constituie şapte acte materiale ale infracţiunii”, a mai spus procurorul Marian Lazăr.

De asemenea, 1.269 de persoane au suferit vătămări ale integrităţii fizice sau psihice, iar 1.242 au fost private de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, „fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracţiunii”.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Amendă de peste 4.000 de lei pentru românii care transportă în mașină animalele de companie și nu respectă aceste reguli. Ce prevede Codul Rutier 2025
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Ce urmează după zilele de ger. Primăvara, ceva mai aproape
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Prognoza meteo: Creștere treptată a temperaturilor și șanse ridicate de precipitații
MediaFlux
Se dau 7.000 de LEI pe LUNĂ timp de 36 de LUNI! Cine va BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!