„Se vehiculează din nou Canalul Dunăre – Bucureşti şi au apărut tot felul de aberaţii şi legătura Bucureştiului cu Dunărea. Păi Bucureştiul e la Dunăre, există două porturi. (…) Ce înseamnă 60 de km? Şi în general, ca strategie, Bucureştiul ar trebui să gândească o formulă. Populaţia Bucureştiului merge la final de săptămână spre munte la 100 şi ceva de kilometri. De ce să nu facă drumul de o oră până la Dunăre şi dezvoltarea de facilităţi pentru weekend-ul bucureştenilor? Ideea de canal… Ăla nu e canal”, a afirmat preşedintele de onoare al PSD, la aniversarea unui secol de la înfiinţarea primului Departament de Ape în România, citat de Agerpres.
În opinia acestuia, Canalul Dunăre – Bucureşti reprezintă de fapt amenajarea cursului inferior al Argeşului în cinci trepte energetice, ceea ce ar duce în câţiva ani la colmatarea în aval, în condiţiile în care râurile transportă materiale solide.
‘Proiectul exista, numai că a fost un proiect tâmpit făcut la indicaţiile lui Ceauşescu pentru navigaţie. Sigur, Ceauşescu era un analfabet şi dădea subiectivitate acestui subiect. Văd că-l reiau unii cu canalul Dunăre – Bucureşti, asta e o prostie’, a susţinut Ion Iliescu, adăugând că Argeşul s-ar putea colmata astfel în aproximativ cinci ani.
Fostul preşedinte a mai afirmat că în România este dificil să faci agricultură de înaltă producţie, problema fiind resursa de apă.
În aceste condiţii, a arătat el, singurul proiect care trebuie neapărat susţinut este Canalul Siret – Bărăgan.
‘Sistemul pe care l-am avut de pompare a apei din Dunăre e discutabil. Şi mai ales cine să subvenţioneze. Statul nu mai poate permite aşa ceva. (…) Singurul proiect care trebuie neapărat susţinut este Canalul Siret – Bărăgan. Din circa 7-8 mld metri cubi transportaţi de Siret se derivă un miliard spre zona cea mai săracă a ţării – Bărăgan, acesta e un proiect viabil care trebuie susţinut şi este o resursă raţională’, a argumentat Ion Iliescu.