Ion Iliescu, fostul președinte al României și principalul personaj din timpul Revoluției Române din decembrie 1989 a revenit în spațiul public cu un podcast în care vorbește despre teme de filosofie politică, abordând diferite subiecte de interes. Acesta face, de altfel, o radiografie a spațiului politic din România și încearcă să îi înțeleagă evoluția.
Ion Iliescu a abordat o problemă doctrinară relevantă în ziua de astăzi, și anume diferențele dintre stânga și dreapta. Ca aderent al stângii politice de-a lungul vieții sale, fostul președinte remarcă faptul că partidele sunt maleabile în ceea ce privește direcția ideologică pe care o iau și vorbește și despre însemnătatea celor două părți ale spectrului politic.
Fostul președinte își începe discursul prin o critică la adresa spațiului politic românesc, în care stânga și dreapta ajung să se confunde, făcând trimitere la flexibilitatea doctrinară pe care cele două partide de la guvernare le au cu privire la politicile pe care le iau.
„Stânga și dreapta s-au alterat până la confundare. Chiar fenomenul alianțelor politice făcute aiurea e interesant de dezbătut: să coabitezi nu înseamnă să te denaturezi.”, declară Iliescu.
Cu privire la dreapta politică, fostul șef de stat spune că aceasta a fost nevoită să se folosească de teme de stânga pentru a câștiga electorat și că acest lucru a funcționat.
„Dreapta a fost disperată să recupereze deceniile în care Europa a fost un continent social-democrat, și atunci a preluat temele stângii, printr-un transfer rușinos: și-a întors fața către grupurile dezavantajate, către categoriile sociale defavorizate, către teme precum reproducerea inegalităților, protecționismul social, evaluarea muncii, valorificarea capitalului uman.”, a declarat fostul președinte.
Citește și : Cu ce partid politic ar accepta George Simion o colaborare după alegeri: „Aș vedea un protocol pe anumite zone”
La această elasticitate în aplicarea ideologiei, stânga a reacționat greșit, în opinia lui Ion Iliescu, și a cedat electoratul dreptei.
„Neexistând masă critică, adică neavând un electorat atent la distincțiile ideologice, lucrurile au mers de la sine. Stânga nu a reacționat ideologic, ci a preferat să coabiteze cu dreapta falsificată și astfel i-a făcut cadou electoratul. Cea mai amplă criză a contemporaneității e cea a identităților politice.”, a adăugat fostul șef de stat.
El remarcă faptul că există, în politica românească, practica de a pleca la un partid la altul, lucru datorat faptului că ideologiile nu mai sunt respectate la fel de strict ca în trecut și că ceea ce oferă încredere oamenilor este neamestecarea celor două.
„Mi se pare foarte important ca în politică să nu mergi pe contrasens. Să rămâi de dreapta sau de stânga. Dreapta trebuie să se întoarcă acasă, la temele ei, stânga trebuie să își ia în serios propria casă și să o curețe de dezastrul musafirilor nepoftiți.”, a precizat acesta.
Fostul șef de stat conchide discuția despre ideologie, printr-un apel de revenire la ideologie. Acesta declară că, deși cuvântul a fost compromis în comunism, nu trebuie ca partidele politice să fugă de el ci, din contră, să și-l asume.
„ Dar ca stânga și dreapta să își revină, politicul trebuie să se întoarcă la ideologii. Nu trebuie să ne fie frică de acest cuvânt, ideologie, chiar dacă el a fost compromis în comunism. Ideologie vine de la idei. Thomas Piketty o spune foarte clar în Capitalul în secolul XXI, în spatele fiecărei acțiuni, decizii fundamentată economic, este o ideologie.”, își încheie Iliescu discursul despre spectrul politic.