Ion Iliescu a postat, sâmbătă, pe blogul personal, un mesaj ca reacţie la „evenimentele legate de comemorarea Revoluţiei Române din decembrie 1989”.
„În primul rând, este de condamnat climatul de confruntare şi de violenţă pe care l-au cultivat şi îl cultivă o serie de organizaţii de revoluţionari sau de organizaţii neguvernamentale, care vor să impună versiunea lor despre Revoluţie, şi să rescrie istoria. Reamintesc că unul dintre sloganurile Revoluţiei a fost «Fără violenţă!» Libertatea a fost cucerită cu un preţ greu şi nu putem permite ca, în numele ei, să fie interzis dreptul la opinie al celor care nu au aceleaşi opinii cu aceia care-şi impun, prin forţă, punctul lor de vedere.
Cele petrecute astăzi, în Piaţa Universităţii, arată că nici după trei decenii reconcilierea nu este posibilă. Oamenii de bună credinţă au obligaţia morală, indiferent de ceea ce cred despre evenimentele din urmă cu treizeci de ani, să condamne violenţa”, a scris Ion Iliescu.
Acesta a comentat şi concertul organizat de Institutul Revoluţiei Române, anulat între timp, concert care ar fi trebuit să aibă loc mâine, 22 decembrie 2019.
„În urmă cu două luni, când s-a discutat în Colegiul Naţional această propunere, eu am fost categoric împotriva organizării lui. Cum am fost în imposibilitatea de a participa la toate reuniunile Colegiului, s-a trecut peste opinia mea, şi s-a decis organizarea lui. Într-o ţară normală acest concert nu avea de ce sa fie nici controversat, nici demonizat, şi cu atât mai puţin anulat. La Timişoara, aseară, a avut loc un concert rock, pe care nu l-a contestat nimeni, care nu a fost anulat, şi pe care timişorenii l-au apreciat, semn de civilizaţie, de toleranţă şi, mai ales, de respect faţă de aceia care au făcut posibilă, prin jertfa lor, libertatea de care ne bucurăm„, a mai scris Iliescu.
Acesta menţionează că şi-a făcut publică poziţia cu privire la organizarea concertului „pentru a pune capăt unei campanii de presă construită pe ideea că «a fost anulat concertul lui Iliescu»”.
„Decizia a fost luată într-un organism colectiv de conducere, după regula democratică a majorităţii. Această controversă nu ar fi trebuit să umbrească manifestările dedicate evenimentului. Din păcate, confiscarea lui şi folosirea prilejului pentru a se răfui cu adversari politici arată cât de divizată este acum societatea, în contrast cu solidaritatea din zilele Revoluţiei, Revoluţie care rămâne un act de demnitate al naţiunii române„, a mai scris Iliescu.
Mai multe grupuri civice au contestat concertul organizat de Institutul Revoluţiei Române care ar fi trebuit să aibă loc pe 22 decembrie în Bucureşti, considerând că reprezintă o jignire adusă memoriei eroilor martiri ai Revoluţiei din 1989 şi urmaşilor acestora. Silvia Chifiriuc, soţia lui Petre Roman, a postat vineri pe Facebook un anunţ în care afirmă că evenimentul a fost anulat.
Gelu Voican-Voiculescu, fost vicepremier în Guvernul provizoriu Petre Roman, a fost huiduit şi lovit, sâmbătă, la manifestările dedicate Revoluţiei desfăşurate în Piaţa Universităţii din Bucureşti.