Ion Iliescu s-a născut pe 3 martie 1930, în Oltenița. Alexandru, tatăl său a fost un comunist ilegalist. La vârsta de un an, Ion Iliescu a fost abandonat de mama lui naturală, Maria Dumitru Toma (de origine bulgăroaică), care nu s-a interesat niciodată de soarta lui. La scurt timp, Alexandru Vasile Iliescu s-a recăsătorit, cu Maria P. Iliescu, care l-a crescut pe Ion Iliescu.
Ion Iliescu a intrat în atenția publicului larg în zilele Revoluției din 1989, mai exact în seara de 22 decembrie, la Televiziunea Română, unde a transmis comunicatul Consiliului Frontului Salvării Naţionale, noul organism provizoriu al puterii de stat.
Pe 27 decembrie, Iliescu a fost ales preşedinte al CFSN, prima structură politică a țării, iar mai apoi președintele României, pentru două mandate. Mineriada din 21/24 septembrie 1991 a provocat o criză politică de amploare, încheiată prin demisia lui Roman din funcţia de prim-ministru şi formarea unui guvern de uniune naţională în frunte cu Theodor Stolojan.
Treptat, în sânul FSN au apărut diferende ireconciliabile între susţinătorii celor doi lideri, motiv pentru care aripa Iliescu a demisionat din FSN la 29 martie 1992. O lună mai târziu, aceştia au fondat un nou partid, Frontul Democraţiei şi Salvării Naţionale, care din 1993 îşi schimbă denumirea în Partidul Democraţiei Sociale din România.
Mandatele de președinte ale lui Ion Iliescu au marcat două mari evoluții ale țării noastre. În timpul celui de-al doilea mandat, România a aderat la NATO și a încheiat negocierile de aderare a României la Uniunea Europeană.
Tot în mandatul său s-a făcut și revizuirea Constituției din 1991. Noua formă a legii fundamentale a fost aprobată prin referendumul naţional din 18-19 octombrie 2003 şi a intrat în vigoare la data de 29 octombrie 2003, data publicării în Monitorul Oficial al României a Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 3 din 22 octombrie 2003 pentru confirmarea rezultatului referendumului naţional.
Ion Iliescu este acuzat de crime împotriva umanității
Pe 13 iunie 2017, Parchetul Militar i-a trimis în judecată pe Ion Iliescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) şi preşedinte al României;Petre Roman, fost prim-ministru; Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare.
Procurorii spuneau că, ”pentru păstrarea puterii, nouă conducere politică și militară instaurată după 22 decembrie 1989 a efectuat acțiuni ce „au determinat uciderea, rănirea prin împușcare, vătămarea integrității fizice și psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui număr mare de persoane, fapte care se circumscriu condițiilor de tipicitate ale infracțiunii contra umanității”.
Fostul președinte Ion Iliescu a răspuns acuzațiilor, afirmând, în 2017, că, „indiferent de ceea ce se străduiesc să acrediteze cei cărora acest act de demnitate nu le este pe plac”, în decembrie 1989 a avut loc o revoluție în România. Iliescu mai afirma că „moștenirea Revoluției Române este una eminamente pozitivă” și că ea ar trebui „apărată de toți cei care cred în libertate și în democrație”.
Starea de sănătate a lui Ion Iliescu
Fostul preşedinte a avut mai multe probleme de sănătate în ultimii ani. Anul trecut, Iliescu a suferit o operație la inimă, după ce în 2005 medicii i-au montat cinci stenturi, iar în 2007 a suferit o intervenție la artera coronariană, moment în care i s-a adăugat al șaselea stent. Iliescu a fost activ până în anul 2017, după care a încetat să mai apară în spațiul public sau să scrie pe blogul său.