Ion Iliescu a spus că a primit cu tristeţe vestea că Sergiu Nicolaescu a murit, după ce cu o zi în urmă, vorbise cu soţia regizorului. „Ieri de dimineaţă a avut o situaţia mai grea, dar după-amiază, seara, se ameliorase. M-a luat prin surprindere această veste groaznică. Regret foarte mult această pierdere, eram prieteni şi proveneam din aceeaşi generaţie.„
„A fost un om de mare valoare, fără îndoială, care a marcat nu numai viaţa cinematografiei româneşti, a fost cel mai prolific creator din cinematografia română, un om activ până în ultima vreme. Am fost şi colegi de Senat. Suntem de aceeaşi vârstă. A fost activ şi în plan social, precum şi în plan politic. Era legat de această meserie pe care şi-a însuşit-o, regizor de film, el fiind inginer la origine„, a mai amintit Ion Iliescu.
Fostul preşedinte a mai spus că Sergiu Nicolaescu era un om plin de viaţă.
„Calitatea filmelor lui era că erau adresate publicului. Lumea mergea la filmele lui Sergiu Nicolaescu. Nu făcea filme de dragul artei, ci de dragul abordării unor teme sociale, istorice importante, care aveau priză la marele public”, a mai spus Ion Iliescu, adăugând că moartea lui Sergiu Nicolaescu este o pierdere atât pentru cinematografie, cât şi pentru societatea românească.
Sergiu Nicolaescu a avut o contribuţie importantă şi în 1989, la momentul Revoluţiei. „Atunci a fost unul dintre participanţii activi la evenimentele care au caracterizat Revoluţia română din decembrie. Atunci ne-am şi apropiat cel mai mult, că altiminteri ne ştiam fără să fi avut relaţii personale. Din decembrie 1989 am devenit foarte apropiaţi”, a amintit Ion Iliescu.
Prietenia dintre cei doi a fost consolidată pe timpul cât au fost colegi de Senat. „Permanent ne întâlneam, ne sfătuiam. M-a invitat la toate premierele lui şi era în continuare preocupat de soarta cinematografiei române. Era un om care căuta soluţii la toate problemele cu care se confrunta. Era un om care ştia să răzbească din toate greutăţile cu care se confrunta„, a precizat Ion Iliescu.
Sergiu Nicolaescu a fost primul dintre regizorii români ale cărui filme s-au bucurat de succes şi în străinătate. „Avea comunicări cu colegi de-ai lui din Europa şi America. I s-a şi propus cândva să meargă să lucreze la Hollywood. Nu l-a atras această perspectivă”, a concluzionat Ion Iliescu.
Sergiu Nicolaescu a decedat joi dimineaţa la Spitalul Elias din Bucureşti, la vârsta de 82 de ani. Marele regizor fusese operat de peritonită, în 28 decembrie, la Spitalul Elias din Capitală, iar starea sa era uşor favorabilă, conform medicilor.
Filmografia lui Sergiu Nicolaescu – regizor, actor de film, scenarist şi producător de film – cuprinde peste 50 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1971), „Cu mâinile curate” (1972), „Osânda” (1976), „Ultima noapte de dragoste”, „Nea Mărin miliardar” (1979), „Ciuleandra” (1985), „Mircea” (1989), „Coroana de foc” (1990), „Triunghiul morţii” (1999), „Orient Express” (2004), „15” (2005), „Supravieţuitorul”(2008).