Fostul director IT din Ministerul Justiției (MJ), Ion Krech, arestat preventiv pentru fapte de corupție, a primit mită 239.000 de euro prin intermediul unei firme off-shore pentru a sprijini o firmă în câștigarea licitației pentru atribuirea și derularea unui proiect derulat de MJ. Acest lucru reiese din motivarea deciziei instanței care l-a plasat pe Krech în arest preventiv, surse apropiate dosarului susținând că mita a fost dată de Irina Socol, fondatoarea Siveco.
Ion Krech, în calitate de director al Direcției Tehnologia Informației din cadrul Ministerului Justiției, manager de proiect „Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiției și sistemul judiciar din România” și membru în comisia de licitație, l-a informat pe martorul denunțător, cu câteva luni înainte de publicarea oficială a anunțului de atribuire a contractului respectiv, despre proiectul MJ și i-a oferit, pe un stick, caietul de sarcini.
„În concret, în calitatea deținută, Krech Ion, cu câteva luni înainte de publicarea oficială a anunțului de atribuire a contractului respectiv l-a informat pe P.M. despre proiectul Ministerului de Justiție și i-a înmânat, în format electronic, pe un stick, caietul de sarcini ce urma să fie publicat de Ministerul de Justiție, iar acesta l-a remis, la rândul său, reprezentantului SC S. R. SA. Totodată, în calitatea deținută Krech Ion a dispus întocmirea și a semnat ‘Nota de Oportunitate’ nr. 7/8422/IT/02.07.2012 și ‘Referatul de Necesitate’ nr. 9/8422/IT/07.09.2012, a conceput și redactat împreună cu reprezentanții firmelor de IT ce compuneau asocierea de firme dintre SC S. SA și SC E. SRL documentele aferente licitației, inserând cerințe menite a favoriza S.C. S. R. S.A. După descalificarea ofertelor celorlalte firme participante, Krech Ion a facilitat câștigarea licitației de către asocierea SC E. SRL, cu lider S. R. SA, cu oferta financiară de 13.990.059 Ron, adică 95% din bugetul anunțat. La data de 29.04.2013 a fost încheiat contractul de furnizare nr. 8422/112, între asocierea formată din SC S. R. SA — lider și SC E. E.B. A. SRL — partener, pe de o parte și beneficiarul — Ministerul Justiției, în calitate de achizitor, pe de altă parte, ce a avut ca obiect furnizarea de produse și servicii necesare implementării proiectului ‘Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiției și sistemul judiciar din România'”, se arată în documentul citat, potrivit Agerpres.
Potrivit datelor postate pe site-ul oficial al Ministerului Justiției, proiectul „Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiției și sistemul judiciar din România” a fost câștigat de Siveco România S.A., în parteneriat cu East European Business Architects S.R.L.
Astfel, Ion Krech a pretins și primit în trei tranșe suma de 239.000 euro pentru sprijinul acordat, banii fiindu-i dați, conform surselor apropiate dosarului, de către fondatoarea Siveco, Irina Socol, printr-o firmă off-shore.
„Pentru sprijinul acordat, Krech Ion, funcționar în Ministerul Justiției, între momentul publicării anunțului pe SEAP și cel al depunerii ofertei de către SC S. R. SA a pretins suma în cuantum de 239.000 euro, reprezentând un procent din valoarea contractului, sumă ce a fost plătită acestuia, de către S. I., reprezentant SC S. R. SA, prin intermediul firmei off-shore L. LTD C., controlată de P.M.”, se precizează în textul motivării.
Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a primit de la Siveco România suma de 620.000 de euro, prin firme controlate de el, între care una aparține fratelui său, dar și numerar, pentru a sprijini compania fondată de Irina Socol în câștigarea a două contracte cu Ministerul Justiției (MJ) și cu Antibiotice Iași, se arată în motivarea deciziei Tribunalului Prahova de a emite mandat de arestare pe numele lui Fenechiu.
„În perioada anilor 2012-2013 (Relu Fenechiu – n.r.) a pretins numitei S.I., reprezentant al S.C. S.R.SA, un procent de 15%, din valoarea a două contracte (promovate de Ministerul Justiției și SC A. SA I.), pentru ca, prin influența pe care o avea la factorii de decizie și pe care a exercitat-o efectiv asupra acestora, să-i determine să atribuie agentului economic menționat, contractele de achiziție încheiate în cadrul proiectelor desfășurate de Ministerul de Justiție — ‘Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiției și sistemul judiciar din România’, în valoare de 13.990.059 lei RON, fără TVA și de SC A. SA I. — ‘Achiziție și implementare sistem informatic integrat (SII) și servicii de consultanță aferente’, în valoare de 8.130.721 lei, fără TVA, echivalentul a aproximativ 1.800.000 euro, precum și să permită derularea în condiții optime a acestora, primind suma totală de 620.000 euro”, conform motivării privind decizia judecătorilor Tribunalului.
Proiectul „Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiției și sistemul judiciar din România” câștigat de Siveco România S.A., în parteneriat cu East European Business Architects S.R.L. avea o valoare de 1,8 milioane de euro şi era desfășurat de o societate farmaceutică cu acționar majoritar Ministerul Sănătății, surse apropiate dosarului afirmând că este vorba despre SC Antibiotice SA Iași.
„Influența exercitată de Fenechiu Relu pe lângă reprezentanții SC A. SA I. s-a concretizat inclusiv în acordarea unui avans în cuantum de 30%, din valoarea totală a contractului (în valoare de 8.130.721 lei, fără TVA, echivalentul a aproximativ 1.800.000 euro), către S.C. S.R.SA, avans ce a fost stipulat și în clauzele contractuale”, se arată în textul motivării.
Potrivit documentului citat, sumele respective au fost plătite de Siveco lui Relu Fenechiu atât prin firme controlate de el, una aparținând fratelui său, cât și în numerar.
„Astfel, sumele de bani au fost plătite de S.C. S.R.SA, în perioada 2012 — 2014, pentru Fenechiu Relu, atât prin firmele controlate de acesta — SC T.SRL I.și SC P.B.C.SRL Iași, respectiv, suma de 1.459.538, 36 lei (echivalentul a aproximativ 324.000 euro), cât și în numerar (…) și au fost în cuantum total de 620.000 euro. Societățile comerciale, prin care Fenechiu Relu a solicitat și a primit comisionul reprezentând procentul din valoarea contractelor câștigate de S.C. S.R.SA, prin transfer bancar sunt cele indicate de acesta, respectiv SC T.SRL I.și SC P.B.C.SRL I. prima fiind firma fratelui său (…), iar cea de-a doua fiind firma numitei H.A. o persoană foarte apropiată acestuia. În concret, suma menționată, plătită acestuia prin intermediul SC T.SRL I.și SC P.B.C.SRL I. societăți controlate de Fenechiu Relu, a fost disimulată în contractele de prestări servicii, încheiate de aceste firme, cu S.C. S.R.SA, în sensul că serviciile menționate în cuprinsul contractelor au fost efectuate în realitate de angajații S.C. S.R.SA.”, se arată în motivare.
Totodată, pentru a ascunde proveniența sumei de 324.000 euro, Fenechiu i-a determinat pe reprezentanții Siveco să încheie contracte de prestări servicii cu firmele respective, controlate de el, pentru a atesta relații comerciale între aceste societăți, care în realitate nu au prestat obiectul contractelor.
Conform textului motivării, Relu Fenechiu a negat implicarea sa în derularea contractelor încheiate atât cu Ministerul Justiției, cât și cu SC Antibiotice SA Iași.
Ion Krech a fost reținut de procurorii DNA Ploiești și ulterior arestat preventiv pentru luare de mită, în același dosar fiind emis mandat de arestare și pe numele fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu.