Ion Mihai Pacepa, fostul general de Securitate, a murit de Covid-19, a anunțat juristul și publicistul american Ronald J. Rychlak, într-un necrolog publicat de TheEpochTimes.
„În primele ore ale dimineții de 14 februarie 2021, COVID-19 a realizat ceea ce nu au putut să facă o recompensa de două milioane de dolari și doua echipe de asasini plătite de România. Ion Mihai Pacepa, sau Mike pentru cunoscuți, a murit”, a scris Ronald J. Rychlak. Jurist, publicist și profesor la Facultatea de Drept a Universității din Mississippi, Ronald J. Rychlak a scris, alături de Ion Mihai Pacepa, volumul „Dezinformarea” (Disinformation: Former Spy Chief Reveals Secret Strategies for Undermining Freedom, Attacking Religion, and Promoting Terrorism).
Ion Mihai Pacepa, născut la 28 octombrie 1928, a fost consilierul personal al lui Nicolae Ceauşescu. Dezertarea sa, în 1978, la 3 luni după ce Nicolae Ceauşescu fusese primit la Washington de către Jimmy Carter, preşedintele SUA, reprezintă una dintre cele mai spectaculoase poveşti din istoria spionajului românesc. Cronologia fugii lui Pacepa dezvăluie o parte din lumea incredibilă a marilor servicii de spionaj. Pacepa a studiat chimia industrială la Universitatea Politehnică din Bucureşti, dar, înainte de absolvire, a fost recrutat în agenţia de poliţie secretă a Republicii Socialiste România, Securitatea. A fost iniţial repartizat în departamentul de contrasabotaj al Securităţii. În 1955, a fost transferat la Serviciul de Informaţii Externe. A fost numit şef al staţiei din Frankfurt, Germania de Vest, în 1957. Doi ani mai târziu, a fost numit şef al noului departament de spionaj industrial al României şi a ocupat această funcţie până când a fugit în vest. Începând din 1972, a fost şi şef adjunct al Serviciilor de Informaţii Externe româneşti, consilier pentru dezvoltare industrială şi tehnologică, precum şi mâna dreaptă a lui Nicolae Ceauşescu.
În 1978, generalul Ion Mihai Pacepa avea 50 de ani şi era consilierul personal pe probleme de Securitate al familiei Ceauşescu. În luna iulie a acelui an, dictatorul îl trimite pe Pacepa în Germania pentru a organiza un atentat asupra sediului Radio Europa Liberă. Ajuns în Germania, la 26 iulie 1978, Pacepa ia legătura cu autorităţile americane şi cere azil politic în Statele Unite. La 28 iulie 1978, generalul Pacepa era cazat la Hotelul Intercontinental din Koln. Reprezentantul ambasadei americane în Germania îi comunică: „Ieşiţi din hotel. O să vedeţi 100 de taxiuri care trec pe stradă. Suiţi-vă în oricare, toate sunt ale noastre!”. După ce s-a urcat în taxi, Pacepa a fost escortat de maşini cu girofar până la baza americană din Frankfurt, unde îl aştepta un avion Herculesc C 131. Pacepa a devenit cetăţean american şi a primit o nouă identitate. În septembrie 1978, regimul comunist al lui Nicolae Ceauşescu l-a acuzat pe generalul Pacepa de înaltă trădare şi a pus un premiu de 2 milioane de dolari pe capul său. În 1980, Securitatea a oferit un milion de dolari celebrului Carlos „Şacalul” pentru a-l asasina pe Pacepa, dar teroristul nu l-a putut identifica.