Ion Sandu: Schimbările climatice nu sunt o poveste inventată. Dezastrele naturale duc la pierderi economice majore

Schimbările climatice sunt reale, nu o poveste inventată, iar pierderile economice cauzate de dezastrele naturale sunt, numai în România, între 4 şi 12 miliarde de euro, a afirmat, vineri, într-o conferinţă de specialitate, Ion Sandu, preşedintele Societăţii Meteorologice Române (SMR).
Romania TV
07 dec. 2018, 09:12
Ion Sandu: Schimbările climatice nu sunt o poveste inventată. Dezastrele naturale duc la pierderi economice majore

„Problema schimbărilor climatice generează o serie de discuţii: că acestea provin din gazele cu efect de seră, dar se omit. Rapoartele de specialitate definesc foarte clar ce înseamnă schimbările climatice, cu impactul respectiv, adică majorarea temperaturii medii globale. Măsurătorile din ultimii 100 de ani arată o creştere de 0,74 de grade Celsius, la nivel global. Schimbările climatice sunt reale, nu o poveste inventată. Se prognozează o descreştere a precipitaţiilor cu 30% în zona de sud-est Europei, în care suntem şi noi. Se constată o creştere a numărului de dezastre naturale la nivel global şi acestea vor avea implicaţii economice importante. Numărul dezastrelor naturale duc la pierderi economice. România este pe undeva la 4 şi 12 miliarde de euro, dar sunt ţări care au pierderi mult mai mari în Europa. În România, impactul schimbărilor climatice se vede foarte clar. Există o creştere a temperaturii medii globale şi o creştere a anilor secetoşi. Dacă în secolul trecut aveam trei ani secetoşi în zece ani, în acest secol avem cinci ani secetoşi în zece ani”, a declarat Ion Sandu, preşedintele Societăţii Meteorologice Române.

Fostul director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a adăugat că accelerarea schimbărilor climatice este determinată atât de cauze naturale, cât şi de gazele cu efect de seră.

„Nu vorbim numai despre teorie, ci despre măsurători care pun în evidenţă fapte care se produc. Şi totuşi care sunt cauzele schimbărilor climatice? Unii cercetătorii spun că gazele cu efecte de seră produc creşterea temperaturii medii globale, din care 62% CO2. De asemenea, o altă categorie de cercetători spun că există cauze cosmice, adică poziţia Pământului faţă de Soare, dar şi cauze terestre, cum ar fi activitatea tectonică. Din punctul meu de vedere trebuie să existe o combinaţie între cele două teorii.

Alături de cauzele naturale există şi gazele cu efect de seră care produc accelerarea modificărilor climatice. La nivelul Uniunii Europene, contribuţia financiară dedicată combaterii schimbărilor climatice s-ar ridica la 100 de miliarde de dolari. În prezent, nu este niciun ban alocat pentru cercetarea schimbărilor climatice la nivel european. Ca atare, am rugămintea către doamna ministru (a Mediului, Graţiela Gavrilescu, n.r.) ca pe durata preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene să se pună în discuţie această problemă. Vestea bună este, totuşi, nu va urma o eră glaciară de 10.000 de ani cum se estimează, ci o perioadă mai mică de glaciaţiune”, a spus preşedintele SMR.

Institutul de Studii Liberale (ISL), în parteneriat cu Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate, organizează vineri conferinţa internaţională „Agenda Viitorului”.

Conferinţa are patru teme de dezbatere legate de fenomene care marchează în prezent societatea, precum migraţia, revoluţia digitală, modificările climatice şi globalizarea.

„Agenda Viitorului” este un proiect multianual, în care peste 100 de experţi la nivel naţional şi internaţional din diferite domenii profesionale, printre care decidenţi politici, academicieni, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai ONG-urilor, vor avea contribuţii importante în găsirea unor noi strategii şi axe de dezvoltare privind viitorul României.

Ministrul Mediului: Cauza principală a schimbărilor climatice nu este natura, ci suntem noi

Oamenii sunt perturbatorii numărul 1 când vorbim despre schimbările climatice şi tot noi trebuie să rezolvăm problemele, a declarat, vineri, într-o conferinţă de specialitate, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

„Acum, în paralel, există discuţii la Katowice între experţi privind măsurile pe care noi trebuie să le implementăm conform Acordului de la Paris. Cauza principală a schimbărilor climatice nu este natura, ci suntem noi. Omul este factorul perturbator, direct sau indirect, fără să vrem, poate fără ştiinţă. Noi am tăiat pădurile fără să ţinem cont de ce punem în loc, noi consumăm energie electrică fără să ne gândim ce punem în loc, noi poluăm albia râului să extragem pietriş şi nisip, noi poluăm mările, noi poluăm oceanele. Noi suntem proprietarii şi producătorii tuturor deşeurilor pe care le avem în faţă în fiecare zi. E clar că dacă noi suntem perturbatorul numărul 1, tot noi trebuie să rezolvăm problemele”, a spus Gavrilescu.

Ministrul Mediului a punctat, de asemenea, că domeniul mediului trebuie să fie deasupra tuturor lucrurilor, că vorbim despre economie, sănătate sau energie.

„Nu se poate energie fără mediu, economie fără mediu, sănătate fără mediu. Din punctul meu de vedere, mediul ar trebui să fie deasupra tuturor lucrurilor. Dacă am avea grijă de tot ce înseamnă deşeurile pe care le producem şi dacă le-am colecta selectiv şi le-am reintroduce în sistem, dacă am avea grijă de apele şi oceanele noastre, dacă apele uzate ar putea fi reintroduse în procesul tehnologic, atunci toate acestea ar avea un impact pozitiv, prin diminuarea efectelor de poluare”, a menţionat şefa de la Mediu.

Institutul de Studii Liberale (ISL), în parteneriat cu Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate, organizează vineri conferinţa internaţională „Agenda Viitorului”.

Conferinţa are patru teme de dezbatere legate de fenomene care marchează în prezent societatea, precum migraţia, revoluţia digitală, modificările climatice şi globalizarea.

„Agenda Viitorului” este un proiect multianual, în care peste 100 de experţi la nivel naţional şi internaţional din diferite domenii profesionale, printre care decidenţi politici, academicieni, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai ONG-urilor, vor avea contribuţii importante în găsirea unor noi strategii şi axe de dezvoltare privind viitorul României.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
ANAF nu te lasă să păstrezi toți banii câștigați. Fiscul te taxează cu 40%. Românii sunt datori la stat
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Trei zodii care vor atinge succesul financiar în luna mai. Li se schimbă destinul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permis de conducere pentru pensionari. UE ordonă control obligatoriu. Vin reguli noi din 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri