Acuzaţiile au fost făcute de Ion Stan într-o declaraţie politică, prezentată în şedinţa Camerei Deputaţilor din 22 mai, intitulată „Compania Naţională ROMARM – filială a PDL şi UNPR pentru operaţiuni speciale ilegale? Un manager general, globe-trotter, cu acoliţii săi, căpuşează industria de apărare„.
Social-democratul susţine că România ar fi pierdut comenzi uriaşe de arme din partea unor state din Golful Persic, din cauza lăcomiei directorului de la Romarm, Marius Vasile Crişan, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Alba şi vicepreşedinte naţional al UNPR.
„Unui şeic din Emiratele Arabe Unite, şeful Departamentului de Securitate, care a venit la Romarm pentru achiziţii, directorul Crişan i-a cerut un „comision” foarte mare. Şeicul s-a manifestat indignat şi a plecat fără să încheie contractul, spunându-i directorului că peste tot în lume comisionul îl plăteşte vânzătorul, nu cumpărătorul„, acuză Ion Stan.
Potrivit deputatului, societatea a pierdut un contract şi cu Iordania. „În Iordania, tot din cauza comisionului cerut cumpărătorului, directorul Romarm a compromis şansele unui contract important. Partenerul iordanian a ţinut să precizeze că niciodată nu a mai întâlnit o astfel de situaţie în relaţiile cu partea română. Fără să se pregătească, să se anunţe şi să obţină viza, directorul Crişan a aterizat pe aeroportul din Bagdad, de unde a încercat să-şi organizeze nişte întâlniri. După o zi şi o noapte de aşteptare, nefiind de nimeni luat în seamă, Crişan a venit aşa cum a plecat”, mai afirmă Stan.
Directorul Romarm mai este acuzat şi că ar avea afaceri cu doi traficanţi, urmăriţi de FBI.
„Aceste insuccese i-au fost, însă, compensate de relaţia de afaceri stabilită cu fraţii Oliver şi Ulhric M. Weigan, cetăţeni germani, foşti rezidenţi în SUA, pe seama cărora FBI-ul şi justiţia americană au reţinut nu mai puţin de 83 de capete de acuzare pentru „conspiraţie, import ilegal, deţinere şi transfer ilegal în SUA a peste 9.500 de mitraliere, spălare de bani şi evaziune fiscală”. Ulhric M. Weigan şi-a asumat personal întreaga răspundere pentru capetele de acuzare, fratele său scăpând cu amendă şi interdicţia de a mai rezidenţia şi intra în SUA”, scrie Stan în declaraţia politică.
Potrivit social-democratului, Oliver Weigan ar fi comandat câteva mii de puşti, pe care însă, după livrare, a refuzat să le mai plătească. Paguba de 180.000 de euro a revenit Fabricii de Armament Cugir.
După ce ar fi reuşit să-l convingă pe Oliver Weigan să plătească datoria, directorul Romarm Marius-Vasile Crişan ar fi semnat cu acesta un nou contract. Condiţiile ar fi atât de păguboase, încât ar putea duce la falimentul fabricii de la Cugir. Şi, surpriză, chiar la preluarea ei de către Oliver Weigan.
Ion Stan spune că traficantul ar susţine financiar mai mulţi parteneri de afaceri din România, atât cu bani cash, cât şi cu cărţi de credit.
Directorul Romarm se apără însă şi spune că acuzaţiile lui Stan sunt doar atacuri de campanie. „Este o răzbunare din partea unor foşti angajaţi care folosesc această cale de a ne ataca. Nu este absolut nimic adevărat din ce au scris acolo. Noi nu percepem comisioane, nu suntem şpăgari. Noi avem un singur obiectiv – să dinamizam activitatea, lucru pe care l-am şi arătat”, a declarat Marius Crişan, la România TV.
Directorul Romarm a mai spus că exporturile fabricii au crescut cu 60 la sută.