Ion Țiriac, colaborator al Securității cu acte în regulă! Potrivit raportului-document care propunea recrutarea lui fostului tenismen ca agent, acesta era considerat de fosta Securitate „un element bun, cinstit și atașat regimului”.
Documentul care dovedește calitatea lui Ion Țiriac de informator al Securității a ieșit la iveală după 60 de ani de la semnarea acestuia.
În anul 1963, pe când Ion Țiriac avea vârsta de 20 de ani a semnat un document prin care își lua angajamentul față de fostul serviciu de informații să îi furnizeze diverse date și informații legate de deplasările pe care le făcea în străinătate. Astfel, Ion Țiriac este cel mai cel mai bătrân informator al fostei Securități, în viață.
„Am primit la redacție un document olograf (foto) care atestă faptul că miliardarul Ion Țiriac a devenit informator al Securității încă din 1963”, anunță solidnews.ro.
„Subsemnatul Țiriac Ion născut la 9 mai 1939, în Brașov, fiul lui Ion și al Ecaterinei, cu domiciliul în București, Str. Doamnei nr. 5, față de organele de securitate îmi iau următorul angajament:
Să ajut aceste organe în mod benevol, conștient fiind de faptul că îmi ajut patria cu anumite date ce interesează securitatea statului cu ocazia deplasărilor pe care le fac în străinătate.
Deasemeni consimt să păstrez cu strictețe acest secret, conștient fiind de faptul că divulgarea lui constituie secret de stat și se pedepsește de legile RPR.
Nu voi discuta acest lucru cu nimeni, inclusiv rude apropiate sau depărtate.
Notele pe care le voi da le voi semna cu numele de Titi Ionescu.
11.07.1963”, a scris Ion Țiriac în angajamentul publicat de solidnews.ro.
În urmă cu câțiva ani a ieșit la iveală un dosar la CNSAS, era vorba de dosarul de rețea R 238360. Conform CNSAS, Ion Țiriac a colaborat cu Securitatea în perioada anilor 1963 -1966. Deja un sportiv cunoscut la nivel internațional Ion Țiriac, sub numele conspirativ de ”Titi Ionescu”, avea să fie recrutat de Securitate pe data de 11 iulie 1963. În dosarul anchetat de CNSAS se relatează despre prima întâlnire a acestuia cu Securitatea.
Ca orice sportiv care călătorea mult în străinătate, Ion Țiriac a fost racolat de Securitate, ca informator, în 1963, cu numele de cod „Titi Ionescu”. A dat câteva note informative, însă după numai 3 ani, colaborarea sa cu Securitatea a încetat.
„De fiecare dată a furnizat materiale fără importanţă, deşi avea posibilităţi (…). Dat fiind faptul că agentul «Titi Ionescu» în colaborarea sa cu organele noastre a dat dovadă de rea-voinţă (…) propunem abandonarea agentului «Titi Ionescu» şi predarea dosarului personal la Serviciul C”, nota atunci ofiţerul care îl recrutase pe Ţiriac, potrivit gsp.ro.
Din acel moment, colaboratorul „Titi Ionescu” a devenit urmăritul „Tănase”. În 2010, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securității a decis că Ion Țiriac a semnat un angajament cu Securitatea Statului, însă nu a făcut poliție politică.
Țiriac era foarte bun prieten cu prințul Dimitrie Sturdza, fost numărul 1 în tenis al Elveției în anii ’60-’70. Acesta și-a amintit în 2019 că „Țiriac mi-a spus că scria rapoarte despre mine, chiar de atunci. I se cerea să anunțe dacă eu sau cei din familia mea vorbeam de rău regimul comunist. Dar noi nu am făcut niciodată asta, am iubit mereu România. L-am înțeles pe Ion, dacă nu făcea acele rapoarte risca să nu mai poată ieși din țară la turnee”.
„Sub carcasa asta de urs supărat, Ion Ţiriac este un om foarte fin, cu o inimă de aur şi un mare, mare patriot. Merită tot respectul românilor!”
CNSAS declară că fostul tenisman, deși informator al Securității, nu ar fi făcut poliție politică. Acest lucru este constatat după descoperirea unei alte fișe. În acest document este relatată schimbarea încadrării lui ”Titi Ionescu”, din informator în urmărit de Securitate.
Decizia venea după ce s-ar fi constatat că toate relatările fostului tenisman, Ion Țiriac, erau nimicuri și lucruri fără prea mare importanță. Schimbarea încadrării avea să survină în data de 6 decembrie 1966, conform fișei descoperite de CNSAS.
”De fiecare dată a furnizat materiale fără importanţă, deşi avea posibilităţi (…). Dat fiind faptul că agentul «Titi Ionescu» în colaborarea sa cu organele noastre a dat dovadă de rea-voinţă (…) propunem abandonarea agentului «Titi Ionescu» şi predarea dosarului personal la Serviciul C”, scria în nota respectivă.
Citește și Ion Țiriac sare în ajutorul statului Român: „Statul nu are bani, populația trebuie să muncească”