Ion Țiriac a decis să construiască un pavilion expozițional pentru copii chiar pe terenul de 11,8 hectare, pe care îl deține din 2006 și care se află vis-a-vis de Aeroportul Internațional Henri Coandă din Otopeni.
Pe acest teren afaceristul a ridicat și showroomul dealerului Țiriac Auto și al companiei de închirieri auto Klass Wagen, adăpostite într-o clădire de circa 17.000 de metri pătrați.
Galeria Țiriac Collection, care include o serie de mașini de epoca foarte rare, se află într-un imobil circular cu o suprafață de 4.300 de metri pătrați, extins în 2015.
Omul va creea un pavilion expozițional cu caracter educativ, pentru copii, care va include 14 spații expoziționale pe diverse teme, printre care spații multimedia, zone tehnice, pentru învățare și un magazin de produse educaționale. Pavilionul se va afla în cadrul complexului pe care îl deține în Otopeni.
Noua construcție va cuprinde parterul și un etaj și se va întinde pe o suprafață utilă de 3.790 de metri pătrați, fără a fi incluse spațiile tehnice.
Pavilionul va avea o suprafață de aproximativ 90% din galeria Țiriac Colletion. Numărul de locuri de parcare necesare proiectului este de 152, acestea urmând a fi rezervate în parcarea existentă pe teren.
Galeria Tiriac Collection include peste 200 de exponate de autoturisme de epocă, fabricate începând cu anul 1899.
Colecția impresionantă de mașini a fost inaugurată în luna noiembrie 2013, iar publicul poate descoperi modelele celor mai importanți producători auto precum Mercedes-Benz, Rolls-Royce, Jaguar, Cadillac, Ferrari, Aston Martin, Maserati, Ford, Chevrolet, Harley Davidson și Indian Scout.
Galeria cu mașini de epocă a lui Ion Țiriac ste singura care deține toate cele 7 modele Rolls Royce Phantom ale seriei I-VII, inclusiv două unități din seria a IV-a, cea mai exclusivistă generație Rolls Royce construită vreodată relatează, profit.ro.
Ion Ţiriac i-a explicat lui Eduard Novak, ministrul Tineretului şi Sportului, că cele 50 de milioane de euro pe care susţine că le-a cerut la rectificarea bugetară pălesc în faţa celor 3 miliarde de euro alocate anul sportului de guvernul maghiar, iar în aceste condiţii nu putem avea pretenţia ca sportul românesc să aibă performanţe.
Discuţia a avut loc în contextul în care România are doar 4 medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo, acelaşi număr de podiumuri obţinut şi la Olimpiada din 2016, de la Rio de Janeiro.
„E de discutat, domnule ministru! Ați cerut 50 de milioane, față de alea 3 miliarde pe care le dau ungurii pentru sport! Adică mai discutăm ceva? Nu mai avem de discutat nimic din punct de vedere financiar! Hai s-o dăm dracului cu financiarul că nu mai avem de discutat! Am discutat despre sport de performanță. De unde să vină acești campioni? Unde este tineretul care în grădiniță, în școală, nu știu ce face.
Domnule, ministru, sportul a devenit 100% profesionist! Pierre de Coubertin nu mai există cu „important e să participi!”. Nu, nu! Important e să faci bani”, a spus Ion Țiriac, potrivit Prosport.
Ministrul Novak a replicat afirmând că la nivelul executivului se doreşte revigorarea sportului şi s-a creat chiar un grup de lucru în acest sens.
„Aici vreau să punctez un lucru important. În momentul în care eu vorbesc despre strategie, asta nu este o strategie care se naște în biroul ministrului și am aberat ceva cu doi subsecretari. Este un memorandum, un grup de lucru, care este creditat de tot guvernul, semnat de mai multe ministere. Înseamnă că se dorește ca sportul să devină important în România”, a declarat Eduard Novak.