„Bugetul de concursuri pentru proiecte al acestui program este de 4,5 milioane de lei, deci nici 1 milion de euro… Și vorbim despre o țară întreagă, iar ăsta nici măcar nu e sport, e educație fizică. Păi sportul este acum în lume o industrie de trilioane de euro, numai un turneu de tenis valorează azi între 250 și 300 de milioane de euro. De asta spun, că eu nu aș pune banii ăștia pentru sport, mi-ar fi rușine. Păi facem o chetă și strângem bani, nu se poate doar 1 milion de euro pentru concursuri la o țară întreagă. Și nici trei sferturi de milion pentru competiții școlare… păi le vine câte 10 lei la fiecare școală.
Unde suntem? Nu suntem Uganda sau altă țară de lumea a treia. Păi România era în 1939 în primele cinci țări ale Europei, la sport, economic, militar, cum doriți. Domnule ministru, așa nu merge, eu nu sunt de acord. Asta (n.r. — bugetul proiectului „România în mișcare”) e o rușine, vă rog eu să o ștergeți. Dublez eu imediat suma asta. Hai să facem ceva, ceva ca „un leu pentru Ateneu”… nu știu, acum 15 ani am strâns 1,2 milioane de euro pentru copii orfani … oare acum nu putem strânge și noi 10-20-30 de milioane de euro pentru sport? Putem să mergem la Guvern și stăm acolo și cerem să dubleze cifra asta (n.r. — 9 milioane de lei). Domnule ministru, credeți-mă, anul viitor la sport nu vă dă nici 0,5% din PIB„, a spus Ion Țiriac.
Citeşte şi Ministerul Tineretului şi Sportului va lansa programul „România în mişcare” la începutul anului 2018
Fostul tenisman susține de asemenea că obiectivul MTS în cadrul proiectului „România în mișcare”, mai exact participarea a 2.000 de elevi pe județ, este foarte mic. „Proiectul își propune să atragă la aceste competiții undeva între 1.500 și 2.000 de elevi pe județ. Dar un județ are în jur de 2,3 milioane de oameni, asta înseamnă undeva la 20.000 de tineri. Păi este foarte puțin când România are în jur de 5 milioane de tineri. Eu am un mare respect față de ministrul Marius Dunca, dar nu îmi e mie rușine, ca român, să am o asemenea cifră acolo, acel număr de tineri pe județ? Asta în condițiile în care în România avem sute de mii, milioane de copii care în primul rând nu știu să meargă„, a adăugat Ion Țiriac.
Ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, i-a răspuns lui Ion Țiriac, spunând că statul investește în sport prin mai multe ministere. „Domnule Țiriac, până să facem chetă trebuie să lămurim niște lucruri. Statul investește în sport prin Ministerul Apărării, prin Ministerul de Interne, prin MTS, prin Direcțiile Județene de Tineret, prin complexele sportive naționale, prin federații, prin COSR… Unde sunt banii? Poate ar trebui să fim mai eficienți, să fim atenți cum gestionăm acești bani.
Primăriile la rândul lor investesc, Ministerul Educației prin cluburi investește… unde sunt banii, pentru că ajungem la miliarde, nu la câteva milioane de lei. O să fac curățenie în cluburile din cadrul MTS, unde avem secții cu 2-3 sportivi. Trebuie să avem eficiență, pragmatism, pentru că sunt banii statutului. Trebuie să cerem transparență, să vedem câți bani investesc în sport ministerul Apărării, cel de Interne, cel al Educației și MTS și apoi să vedem care este bugetul pentru sport. Și așa o să vedem cât ne costă o medalie olimpică. Să vedem unde se duc banii„, a afirmat ministrul.
Marius Dunca a precizat că federațiile sportive vor avea de suferit începând cu anul viitor, deoarece MTS nu va mai plăti decât performanța. „Federațiile vor avea de suferit anul viitor. Dacă mai rămân ministru, bineînțeles. Să vedem ce au promis și ce au făcut. Nu mai putem să trăim în trecut. Dacă nu ne implicăm în prezent nu vom avea viitor. Trebuie să începem să tăiem. Nu mai lăsăm la nivel de gândire, trebuie să implementăm ce ne-am propus. Noi plătim performanța. Ai rezultate, noi răsplătim. Trebuie să tăiem unde nu avem eficiență. Să optimizăm și să gestionăm foarte bine banul public. Dar așteptăm și mediul de afaceri. Vorbim de stat, stat, stat, dar mediul privat? Trebuie să umblăm și acolo. Cum îi atragem pe cei din mediul privat?„, a precizat Dunca.
Ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, a anunțat, joi, în cadrul Conferinței Naționale „Trecut, prezent și viitor în sportul românesc”, lansarea programului „România în mișcare”, care va avea loc la începutul anului 2018.
Programul este alcătuit din trei componente: sprijin pentru sportul organizat la nivel județean (asociații județene) prin finanțări de proiecte; organizarea de competiții sportive școlare destinate elevilor din clasele III-VI, care nu sunt legitimați la cluburi; acțiuni de promovare a sportului și mișcării tip „Săptămâna europeană a sportului” de două ori pe an (în lunile februarie și iunie).
MTS speră să atragă la competițiile școlare o participare de aproximativ 1.500-2.000 de elevi în fiecare județ.
Bugetul programului „România în mișcare” este de 9 milioane de lei și va fi distribuit după cum urmează: 4,5 milioane de lei — concursuri de proiecte, 3 milioane de lei — competiții școlare, 1,5 milioane de lei — săptămânile sportului.