Ion Ţiriac a povestit, într-un interviu acordat Gsp, că prima mașină cumpărată de el a fost o Skoda Octavia, în anii ’60, şi a explicat și cum s-a născut pasiunea sa pentru mașini.
„O Skoda Octavia. Chiar în ziua în care mi-am cumpărat-o, poarta Institutului de Cultură și Educație Fizică, actualul ANEFS, s-a închis exact peste portiera mea din dreapta. Omul de la intrare m-a salutat și a uitat de poartă. N-am putut să mă sinucid, dar am fost pe aproape. Înainte avusesem o motocicletă. Asta se întâmpla pe la începutul anilor ’60.
A existat dintotdeauna legătura dintre om și motor, om și mișcare. Și am avut mereu o legătură cu Formula 1, care a ajuns ceea ce e azi grație lui Bernie Ecclestone, pe care-l cunosc de 45-50 de ani. El singur a făcut Formula 1 de acum. La începuturi, piloții se întrebau când să se antreneze. „Lasă, vedem noi! Ne trezim, luăm micul dejun, apoi ne gândim și la antrenamente”.
Bernie a modificat tot. De-asta un om ca el, Havelange, Samaranch, Blatter sunt oameni care au schimbat sportul mondial. Revenind la întrebare, pasiunea am avut-o dintotdeauna, doar că mijloacele au venit mai târziu. Vă spun că din punct de vedere comercial, investițiile în mașini clasice, istorice, a însemnat cea mai bună afacere din ultimii 20 de ani.”, a spus Ţiriac.
Fostul tenisman spune că toate maşinile din colecţia sa faimoasă au fost donate unei fundaţii şi nu sfătuieşte pe nimeni să vândă automobilele, pentru că valoarea acestora creşte odată cu trecerea timpului. Ţiriac a dezvăluit şi care este cea mai scumpă piesă din colecţie.
„Am undeva între 400 și 450 de exemplare, nu există una favorită. Dacă vreți, cea mai faimoasă e un Rolls Royce Phantom IV, care i-a aparținut sultanului Aga Khan. E mașina care a câștigat faimosul concurs de eleganță Peeble Beach, în California, un fel de Wimbledon al mașinilor, cea mai mare competiție în domeniu. A durat vreo doi ani și multe sute de mii de dolari ca să o refac.
Cam cât ar valora acum? Exact atât cât ar anunța cineva că plătește la o licitație! Totuși, mașinile astea deja nu mai sunt ale mele. Am dat absolut tot Fundației. N-aș sfătui pe nimeni să le vândă. Dacă oferă cineva cinci milioane, șapte milioane, tot n-aș da-o! Au fost doar 14 exemplare în lume, acum cred că mai există doar nouă sau zece.”, a adăugat Ion Ţiriac.
Citeşte şi: Cristi Borcea, tentativă de suicid în închisoare: „Am vrut să iau toate medicamentele”