Ion Ţiriac, proiect imobilar fabulos la Timişoara. Turn de 50 de etaje, trei cvartale de blocuri, hoteluri

Investiția de la Timișoara este împărțită în trei etape, mai arată primăria. În prima etapă, vor fi reabilitate și conservate clădirile monument istoric și va fi amenajată o piațetă publică între clădirile reabilitate. Potrivit documentației, vor fi construite 17 clădiri – locuințe, birouri, spații comerciale, hoteluri și servicii.
Filip Stan
03 mart. 2025, 20:43
Ion Ţiriac, proiect imobilar fabulos la Timişoara. Turn de 50 de etaje, trei cvartale de blocuri, hoteluri

Pe terenul deținut de Ţiriac Imobiliare sunt sunt propuse reabilitarea clădirilor de patrimoniu și reconversia fostului spațiu industrial de aproape 5 hectare într-un cartier modern, cu trei cvartale de blocuri, piațete publice și spații verzi. PUZ-ul aprobat de Primărie prevede un procent minim de 30% spații verzi, dintre care cel puțin 10% vor fi pe sol natural. Zona va beneficia de aproximativ 1.600 de locuri de parcare, atât subterane, cât și la nivel, ascunse sub covoare verzi.

Ion Țiriac, învins în instanță de finul lui Klaus Iohannis, în ultima zi a anului: ”Reprezentantul vechilor securiști, care încearcă să acapareze voturile românilor pentru principiile promovate de Călin Georgescu”

Ion Țiriac pregătește sute de apartamente în Timișoara, unde voia să facă mall-uri. Urmează și un turn de 50 de etaje în București

Investiția de la Timișoara este împărțită în trei etape, mai arată primăria. În prima etapă, vor fi reabilitate și conservate clădirile monument istoric și va fi amenajată o piațetă publică între clădirile reabilitate.

Pe teren se mai poate construi un complex comercial cu patru etaje, dar și un complex de birouri, hotelier și de locuințe de 2S+P+11E.

Documentația PUZ va fi supusă aprobării Consiliului Local. Proiectul poate fi consultat AICI.

“Am avut mai multe discuții cu echipa care se ocupă de proiect, pentru că Abatorul și terenul de acolo e o zonă cu mare impact urbanistic și istoric pentru Timișoara.

Acest proiect are potențialul de a transforma complet întreaga zonă, dându-i o nouă viață. Timișoara recâștigă un spațiu public valoros, abandonat de decenii, și ne salvăm o parte importantă din istorie: primul abator al orașului. Pentru prima dată, acest loc va fi deschis publicului, oferind acces la un patrimoniu până acum inaccesibil”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Fostul Abator a fost proiectat de László Székely, arhitectul orașului, și a fost construit în 1904-1905 la inițiativa Primăriei Timișoara, pentru a răspunde creșterii populației orașului. Din cele 11 clădiri construite inițiale, doar 5 au rămas astăzi nedemolate și necesită intervenții. Acestea sunt într-o stare acceptabilă, însă terenul este dezafectat. Ansamblul de clădiri ale abatorului are un caracter unitar și este monument istoric cu codul TM-II-m-A-06134.

Dezvoltatorul este responsabil pentru realizarea rețelelor de utilitate publică, respectiv apă, canalizare, electricitate și gaz. În plus, acesta va amenaja strada Deliblata, va lărgi trotuarul de pe bulevardul 1 Decembrie 1918 și va modifica intersecția Deliblata – bulevardul Eroilor.

„Este începutul unei era a Țiriac Imobiliare, care o să se desfășoare în următorii ani începând cu Bucureștiul și continuând cu Timișoara, Brașov și alte localități mai mici.

După 32 de ani, România încă este foarte în urmă cu ceea ce înseamnă imobiliare moderne. Adică un kilowatt în minus la energie, un sistem de deplasare în imobil mai ușor decât în cele făcute acum 20 de ani. Țin neapărat să fac și turnul de 50 de etaje din București, deși oamenii mei spun că nu merită făcut în felul acela“, a declarat atunci Ion Țiriac, la lansarea oficială a clădirii sale de birouri Țiriac Tower din zona Pieței Victoriei din București, o investiție de 40 de milioane de euro.

Următorul proiect al diviziei Țiriac Imobiliare va fi realizat la Brașov pe terenul de circa 2,5 hectare al fostei fabrici Lemexim de pe strada Hărmanului. Înainte de criza imobiliară din 2008, Țiriac, alături de grupul spaniol Riofisa, planificase investiții de 150 de milioane d euro în realizarea unui mall și a unui cartier rezidențial, însă planurile inițiale au fost abandonate.

Omul de afaceri este în etapa de definitivare a unui concept arthitectural și pentru proiectul mixt pe care îl pregătește în locul fostei Întreprinderi de Fabricație și Montaj Ascensoare (IFMA), de lângă Podul Grant din București. Fosta fabrică a fost demolată în 2019 și 2020, iar construcția ar putea fi realizată după definitivarea proiectelor din Brașov și Timișoara.

Prima etapă are în componență opt clădiri cu 285 de apartamente de lux, a căror dezvoltare a costat peste 200 milioane de euro. Printre locuitorii complexului se numără însuși Ion Țiriac, fiul său, Ion Alexandru Țiriac și fostul internațional Cristian Chivu. Ion Țiriac a comercializat o mică parte din locuințe încă din timpul construcției, însă după finalizarea complexului și începutul crizei imobiliare și-a orientat afacerea exclusiv către închiriere, soluție anunțată și pentru faza a doua.

Ion Țiriac vrea să realizeze și un complex sportiv lângă patinoarul Allianz-Țiriac Arena din Otopeni, inaugurat în 2016.

„Fundația Internațională Țiriac mi-a făcut o donație cuprinsă între 100 și 150 de milioane de euro, bani pe care aș vrea să îi folosesc în totalitate la campusul sportiv de la Otopeni. Țiriac Imobiliare va începe cu un hotel și alături de patinoar vine piscina olimpică acoperită a lui Potec, după care sala lui Nadia și ulterior stadionul de tenis, cu o academie de tenis cu 30 de terenuri, după care ar trebui o sală polivalentă ce ar trebui să fie a unui institut de cultură fizică. Mă interesează o școală în care faci tenis câte 3-4 ore pe zi timp de 4 ani sau scrimă sau alte sporturi. Am o susținere de la prim-ministru, căruia i-am prezentat proiectul și care susține că îl interesează. Acolo este nevoie de sprijin la infrastructură. Primăria din Otopeni este prea mică. Chiar și sala de 5-6.000 de locuri s-ar putea întâmpla dacă este interesat Guvernul și este posibil să o facem până la 10.000 de locuri“, a adăugat Ion Țiriac.

Cel mai recent proiect al diviziei este turnul de birouri Țiriac Tower, construit în apropiere de sediul Guvernului, în zona Piața Victoriei, cu 3 corpuri de clădire de 5, 8, respectiv, 12 etaje plus cinci în subsol. Proiectul urmează să îi aducă omului de afaceri câte 3,9 milioane de euro pe an, conform oficialilor companiei.

Investitorul se află în etapa avizării și cu un mega proiect imobiliar pe care vrea să îl dezvolte în locul reprezentanțelor Țiriac Auto din zona Expoziției a Bucureștiului. Acesta ar putea cuprinde 27 de tronsoane de clădiri de până la 20 de etaje cu locuințe, birouri, un mall și un hotel, în imediata vecinătate a centrului expozițional Romexpo din Capitală.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Andrei Caramitru știe cine va câștiga turul 2 al alegerilor: “Nu e nicio șansă”
Capital.ro
Vehiculele interzise în oraș! Amenda de aproape 2.000 de lei. NU au drept de circulație
Playtech.ro
Ce drepturi ai ca moștenitor dacă nu ești trecut în testament. Care sunt prevederile legale
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Doliu în fotbalul internațional. A murit un cunoscut jucător
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie cutremurătoare în lumea artistică. S-a stins o tânără actriță: Acum vei străluci pe cer...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele