Ion Ţiriac, supărat pe Simona Halep după verdictul în cazul de dopaj: „Vai de mine și de mine!”

Simona Halep va reveni în circuitul WTA, după ce a avut câștig de cauză la TAS, care i-a redus suspendarea de 4 ani la 9 luni. Ion Ţiriac este alături de ea şi ar vrea ca firma canadiană să plătească despăgubiri mult mai mari.
Filip Stan
14 mart. 2024, 10:05
Ion Ţiriac, supărat pe Simona Halep după verdictul în cazul de dopaj:
Ion Ţiriac, reacţie fără precedent în cazul de dopaj al Simonei Halep. Acuzaţii grave ale miliardarului: "Uite cum au fugit toţi ca şobolanii"

Simona Halep va reveni în circuitul feminin la turneul de la Miami, dar ecourile cazului ei de dopaj nu s-au stins. Sportiva din România a dat în judecată compania canadiană care a produs suplimentul nutritiv contaminat, care a dus la suspendarea ei pentru dopaj. Halep solicită despăgubiri de aproximativ 10 milioane de dolari, sumă pe care Ion Țiriac o consideră mult prea mică.

Omul de afaceri s-a arătat deranjat de faptul că Simona nu a cerut de 10-20 de ori mai mulți bani și susține că ar trebui ca jucătoarea de tenis să-și găsească o echipă de avocați de top.

Să vedem ce se întâmplă în viitor cu procesul intentat companiei producătoare. Ce va face Halep și cine o va sfătui din punct de vedere legal… La fel, ce se întâmplă cu echipa ei, cu fabricantul produsului (n.r. de la care Simona a cerut 10 milioane de dolari).

Ion Țiriac, care a fost unul dintre mentorii ei, a spus că ar dori ca Simona să ie pielea de pe producătorul suplimentului contaminat, care i-a adus suspendarea.

„Să vedem ce se întâmplă în viitor cu procesul intentat companiei producătoare. Ce va face Halep și cine o va sfătui din punct de vedere legal… La fel, ce se întâmplă cu echipa ei, cu fabricantul produsului (n.r. de la care Simona a cerut 10 milioane de dolari).

Cum arată aparatul care a scăpat-o pe Simona Halep de suspendarea-record. Costă 600.000 de euro

L-a dat în judecată pe fabricant în Statele Unite, nu în România sau la Cioflingeni sau în Congo. Trebuia să-l dea pentru 100-200 de milioane, nu pentru zece milioane. Mizilic așa, zece milioane?!”, a spus omul de afaceri, la gsp.ro.

Țiriac a dat-o ca exemplu pe Eugenie Bouchard. Fosta finalistă de la Wimbledon a alunecat pe podeaua udă din vestiarele de la US Open și a dat în judecată Federația Americană, într-un proces care a durat doi ani și jumătate.

„Stăteam pe jos, șocată de ce mi s-a întâmplat”, a declarat despre incident canadianca. Cele două părți au căzut la o înțelegere, iar Țiriac spune că jucătoarea – între timp complet dispărută din elita tenisului – ar fi primit 10 milioane de dolari despăgubiri.

„Zece milioane a luat fătuca aia canadiancă, care a căzut în vestiar la US Open. Nu mai joacă acuma, face modă. A căzut acolo, s-a lovit puțin, iar Federația Americană i-a dat zece milioane ca să nu-i dea în judecată!”.

Întrebat cât de mari trebuia să fie despăgubirile, Țiriac a avut o singură reacție: „Trebuia să le ceară mai mulți bani, vai de mine și de mine!”.

Avocatul Howard Jacobs, care a făcut parte din echipa de apărare a Simonei Halep: Cred că ITIA a cheltuit aproape 2 milioane de dolari pentru a-i demonstra vinovăţia

Avocatul american Howard Jacobs, care a făcut parte din echipa de apărare a Simonei Halep la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, susţine, într-un interviu pentru Sports Illustrated, că Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) a cheltuit cel puţin două milioane de dolari în încercarea de a dovedi vinovăţia jucătoarei din România.

‘Nu ştiu ce s-a întâmplat. Adică, e greu de spus. Am crezut tot timpul că dosarul paşaportului biologic nu era bine întemeiat. Nu am înţeles niciodată acest caz. Şi, cu Roxadustat, în mod normal, le dai (autorităţilor antidoping) dovezi că este contaminat şi fie că eşti de acord cu sancţiunea, fie că te lupţi pentru sancţiune. Dar nu se ajunge la un caz ca acesta. Nu cred că am mai avut vreodată un caz atât de ciudat ca acesta…. Cazul a devenit foarte, foarte complicat. Nici măcar nu-mi pot imagina câţi bani au cheltuit pentru proces. Nici măcar nu-mi pot imagina. O să spun că cel puţin 2 milioane de dolari, pentru că au avut atât de mulţi experţi şi atât de mulţi avocaţi şi totul a fost disputat’, a afirmat Howard Jacobs.

Jacobs a lucrat de-a lungul timpului cu mai mulţi sportivi în diferite contexte. El a fost întrebat de ce în tenis aceste sancţiuni sunt respinse în mod constant în apel: ‘Aceasta este o întrebare bună. Este o problemă pe care am ridicat-o în timpul apelului la TAS în cazul Sharapova şi care nu s-a schimbat cu adevărat. Nu ştiu dacă este vorba de componenţa tribunalelor pe care tenisul le-a avut în mod istoric, care sunt pur şi simplu prea dure. Adică, există un model foarte consistent de reducere a sancţiunilor de către TAS în cazurile de tenis. Nu în toate cazurile, dar în multe dintre ele. Şi nu ştiu de ce. Poate că jucătorii de tenis, spre deosebire de alte sporturi olimpice, îşi pot permite să se apere, aşa că [ei cred] că este o luptă puţin mai corectă’.

Citeşte şi: Simona Halep, despre coșmarul prin care a trecut din momentul în care a picat testul anti-doping: „Când a venit verdictul, parcă am intrat într-un tunel. Cel mai frică mi-a fost că nu îmi voi putea dovedi nevinovăția”

Potrivit ITIA, nu numai că Simona nu a menţionat acest supliment în formularele sale, dar chiar şi după testul pozitiv, ea a neglijat să menţioneze acest supliment, însă acest lucru nu este adevărat, susţine Jacobs: „În formularul ei scria băutura Schinoussa, dar nu există niciun produs numit băutură de recuperare Schinouss. Produsele Schinoussa au fost amestecate într-un blender.A fost dezvăluit pe formularul de control doping ca… Poate că nu am formulat exact, dar Schinoussa este în esenţă ceea ce a scris ea. Şi ceea ce a spus ea este că acea băutură de recuperare era formată din două dintre produsele Schinoussa, dintre care unul era acest supliment Keto MCT, care au fost amestecate într-un blender”.

Jacobs a răspuns şi la faptul că există discuţii pe marginea faptului că un jucător este sancţionat, iar antrenorul care încurajează suplimentul rămâne nepedepsit: „Răspunsul simplu este că regulile nu prevăd acest lucru, cu excepţia cazului în care există dovezi că un antrenor a dat cu bună ştiinţă jucătorului o substanţă interzisă – ceea ce nu este nici pe departe cazul de faţă. Dar pentru a furniza doar un supliment care se dovedeşte a fi contaminat? Regulile nu prevăd nicio pedeapsă în acest caz. Ar trebui? Nu ştiu. Adică, dacă ar face-o, probabil că niciun antrenor nu ar mai recomanda suplimente sportivilor”.

 

Avocatul a mai spus că Simona Halep nu s-a gândit niciun moment să renunţe de la lupta de a-şi demonstra nevinovăţia. „Ea a avut voinţa de a lupta de la început şi nu s-a clintit niciodată. Cu siguranţă că au fost câteva momente de cumpănă după ce ai avut şocul de a fi testat pozitiv pentru ceva de care nu ai auzit niciodată, pe care nu l-ai luat, şi apoi nu ştii cum vei reuşi să treci peste asta. Apoi afli că suplimentul este contaminat, ceea ce te ridică pentru că te gândeşti că totul se va rezolva. Şi apoi afli că ITIA spune: „Nu, nu credem”. Şi apoi, evident, interdicţia de patru ani a fost devastatoare. Dar ea nu s-a gândit niciodată să se oprească”.

Simona Halep a plecat luni dimineaţă la Miami, alături de mama sa Tania, de un fizioterapeut şi un sparring partner.

Turneul de la Miami va fi primul pentru Halep după ce a absentat din circuit din august 2022.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a anunţat, săptămâna trecută, reducerea suspendării Simonei Halep de la patru ani la nouă luni. Conform TAS, perioada de suspendare a româncei a expirat la 6 iulie 2023, adică în urmă cu opt luni. Însă abia acum fostul lider WTA poate reveni în competiţii.

În 2022, la 21 octombrie, sportiva din Constanţa anunţa că a fost depistată pozitiv cu roxadustat, după un meci din primul tur la US Open.

În 12 septembrie 2023, Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunţat că un tribunal independent a suspendat-o pentru o perioadă de patru ani, ca urmare a unor încălcări ale Programului Anti-Doping în Tenis (TADP).

Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, suspendare pe care tribunalul a decontat-o din perioada de ineligibilitate. Ca atare, suspendarea fostului număr unu mondial este valabilă de la 7 octombrie 2022 până la 6 octombrie 2026.

Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a publicat decizia integrală a tribunalului independent Sport Resolutions în cazul Simona Halep, documentul fiind redactat acolo unde a fost necesar pentru a proteja informaţiile personale de sănătate.

Între altele, se menţionează că fizioterapeuta Candice Gothier este cea care i-a dat sportivei suplimentul contaminat. Halep s-a consultat şi cu antrenorul ei, Patrick Mouratoglou, care a spus că suplimentul poate fi folosite în siguranţă, deoarece pe etichetă nu figurau substanţe interzise şi nu părea a fi riscant.

Simona Halep a depus apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv în data de 24 octombrie, iar audierile au avut loc în februarie 2024. În 15 decembrie, într-un interviu pentru Euronews, Simona a recunoscut că a avut un şoc când a fost testată pozitiv şi a reiterat faptul că este nevinovată. Tot atunci, ea a anunţat că nu mai colaborează cu Academia Mouratoglou.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Animalul spectaculos care a fost observat în munții României. Este un simbol al puterii și a fost asociat cu Zeus, regele zeilor
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Amor fatal. Momentul fierbinte care a schimbat România pentru totdeauna
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Este obligatoriu pentru asociația de proprietari! Trebuie să respecte legea
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Austria ridică obiecțiile privind intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy