Când vine vorba de salariile din România, locuitorii din Capitală sunt cei mai fericiți, fiind înregistrate venituri cu aproximativ 40% mai mari față de media țării. Discrepanța dintre regiunile țării este uriașă, la polul opus, polul sărăciei aflându-se județul Teleorman. Acolo oamenii fac eforturi să supraviețuiască de la o lună la alta, întrucât media slarială este de 2.500 de lei net pe lună. De exemplu, un lucrător din acest județ încasează cu circa 25% mai puțin decât venitul mediu din România.
Citește și: Cât câștigă un casier de la Mega Image. Ce salarii primesc ceilalți anagajați ai lanțului de magazine
Ion este un bărbat din Teleroman, care face zilnic naveta la București pentru a merge la serviciu. Acesta lucrează ca paznic și are un salariu sub 3000 de lei. Bărbatul face eforturi să facă față prețurilor.
„Cum mă descurc? În loc să iau două pâini la patru inși, iau trei. În loc să iau un kilogram de cartofi, iau jumătate de kilogram și facem foamea, nene”, a mărturisit Ion.
Locuitorii din satul lui Ion, Drăgănești-Vlașca, au o situație asemănătoare. Satul a rămas fără tineri, iar cei care încă mai locuiesc acolo să chinuie să aibă ce să pună pe masă.
„Din câte știu eu, foarte mulți sunt plecați. În special tinerii, pentru că nu și-au mai găsit un loc de muncă”, a povestit un localnic.
„Noi, la țară, ne descurcăm cam greu. Avem pensii mici, salariile sunt așa cum sunt”, a mai explicat un altul.
Primarul din Drăgănești a povestit că sunt extrem de mulți cetățeni care sunt la limita rezistenței, iar majoritatea cer ajutorul autorităților. Pe de altă parte, autoritățile investesc în locuri de joacă pentru copii sau în proiecte care ar fi menite să îmbunătățească calitatea vieții, precu reabilitarea căminului cultural.
„Sunt foarte mulți cetățeni care au venit să plângă sau să ceară un ajutor de urgență. Că nu se mai descurcă acasă cu mâncarea și cu lemnele. Vă dați seama, cum să vă descurcați cu 2.000 și ceva de lei pe lună? Fiind și familie, având și rate.”, Ciprian Ciuperceanu, primar Drăgănești.
Specialiștii sunt de părere că singura soluție fezabilă pentru a ajuta în mod real acești oameni este atragerea de investiții în județele și orașele sărace, astfel încât să se creeze oportunități de muncă.
„Soluțiile sunt atragerea de investiții, un plan deștept făcut de județul respectiv, de orașul respectiv. Sunt câteva exemple foarte bune în România. Oradea a tras investiții foarte multe în ultimii cinci ani de zile, deci nu vorbim de ultimii 20-30 de ani.”
În România, rata șomajului se află pe un trend descendent în România, totuși în județele defavorizate procentul rămâne unul foarte mare. În ceea ce privește acest subiect, Vaslui și Teleorman se află pe primele poziții din topul ratei de șomaj, cu peste 8%. Rata șomajului a ajuns sub 1% în numai două județe din țară: Ilfov și Timiș.
Citește și: Ce salarii au șoferii din România. Cum poți ajunge la 14.000 de lei pe lună