Ion trăiește în județul cu cele mai mici salarii din țară. Bărbatul muncește pe rupte pentru niște bani de nimic: „Iau jumătate de kilogram de cartofi și facem foamea”

România este țara discrepanțelor, iar o hartă a salariilor din România reconfirmă acest lucru. La polul opus de Capitală, se află județul Teleorman, unde oamenii se străduiesc să reziste de la o zi la alta cu puținul pe care îl au. Ion se află în această situație: muncește zilnic, iar la finalul lunii este nevoit să calculeze fiecare gură de mâncare pe care o consumă.
Alina Costache
17 feb. 2023, 16:56
Ion trăiește în județul cu cele mai mici salarii din țară. Bărbatul muncește pe rupte pentru niște bani de nimic: „Iau jumătate de kilogram de cartofi și facem foamea”

Când vine vorba de salariile din România, locuitorii din Capitală sunt cei mai fericiți, fiind înregistrate venituri cu aproximativ 40% mai mari față de media țării. Discrepanța dintre regiunile țării este uriașă, la polul opus, polul sărăciei aflându-se județul Teleorman. Acolo oamenii fac eforturi să supraviețuiască de la o lună la alta, întrucât media slarială este de 2.500 de lei net pe lună. De exemplu, un lucrător din acest județ încasează cu circa 25% mai puțin decât venitul mediu din România.

Citește și: Cât câștigă un casier de la Mega Image. Ce salarii primesc ceilalți anagajați ai lanțului de magazine

Ion este un bărbat din Teleroman, care face zilnic naveta la București pentru a merge la serviciu. Acesta lucrează ca paznic și are un salariu sub 3000 de lei. Bărbatul face eforturi să facă față prețurilor.

„Cum mă descurc? În loc să iau două pâini la patru inși, iau trei. În loc să iau un kilogram de cartofi, iau jumătate de kilogram și facem foamea, nene”, a mărturisit Ion.

Ion nu este singurul caz de acest fel

Locuitorii din satul lui Ion, Drăgănești-Vlașca, au o situație asemănătoare. Satul a rămas fără tineri, iar cei care încă mai locuiesc acolo să chinuie să aibă ce să pună pe masă.

„Din câte știu eu, foarte mulți sunt plecați. În special tinerii, pentru că nu și-au mai găsit un loc de muncă”, a povestit un localnic.

„Noi, la țară, ne descurcăm cam greu. Avem pensii mici, salariile sunt așa cum sunt”, a mai explicat un altul.

Primarul din Drăgănești a povestit că sunt extrem de mulți cetățeni care sunt la limita rezistenței, iar majoritatea cer ajutorul autorităților. Pe de altă parte, autoritățile investesc în locuri de joacă pentru copii sau în proiecte care ar fi menite să îmbunătățească calitatea vieții, precu reabilitarea căminului cultural.

„Sunt foarte mulți cetățeni care au venit să plângă sau să ceară un ajutor de urgență. Că nu se mai descurcă acasă cu mâncarea și cu lemnele. Vă dați seama, cum să vă descurcați cu 2.000 și ceva de lei pe lună? Fiind și familie, având și rate.”, Ciprian Ciuperceanu, primar Drăgănești.

Specialiștii sunt de părere că singura soluție fezabilă pentru a ajuta în mod real acești oameni este atragerea de investiții în județele și orașele sărace, astfel încât să se creeze oportunități de muncă.

„Soluțiile sunt atragerea de investiții, un plan deștept făcut de județul respectiv, de orașul respectiv. Sunt câteva exemple foarte bune în România. Oradea a tras investiții foarte multe în ultimii cinci ani de zile, deci nu vorbim de ultimii 20-30 de ani.”

În România, rata șomajului se află pe un trend descendent în România, totuși în județele defavorizate procentul rămâne unul foarte mare. În ceea ce privește acest subiect, Vaslui și Teleorman se află pe primele poziții din topul ratei de șomaj, cu peste 8%. Rata șomajului a ajuns sub 1% în numai două județe din țară: Ilfov și Timiș.

Citește și: Ce salarii au șoferii din România. Cum poți ajunge la 14.000 de lei pe lună

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este cea mai veche rugăciune către Maica Domnului. Se spune că face miracole dacă o rostești zilnic. Sunt doar câteva cuvinte
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'