Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a fost dat în urmărire după ce polițiștii nu l-au găsit, vineri seara, pentru a-l duce în penitenciar. Arsene a fost condamnat vineri de Curtea de Apel Bacău la a 6 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție. Interpolul îl caută acum în 195 de țări. Din primele informații, autoritățile suspectează că Ionel Arsene a fugit în Italia, într-o zonă deluroasă a provinciei Brescia, deasupra lacului Iseo.
De altfel, în urmă cu patru ani, Ionel Arsene și cumătrul lui Gheorghe Vlasie au deschis o firmă în Italia, iar sediul ales este în localitatea Provaglio D’lseo, cu o populație de puțin peste 7.000 de locuitori. În actele societății puse la dispoziție de Camera de Comerț din Brescia, firma baronului fugar din Neamț – „Building Services” – figurează pe strada Via Europa, potrivit Stirile Pro TV.
O postare făcută de Daniela Hering pe Facebook prin care aceasta cerea ca toți care îl văd pe Arsene în Italia să sune imediat la Poliție a fost distribuită de peste 250 de ori. Alți români au mers la sediul firmei lui Ionel Arsene.
„Deși domnul în cauza reprezintă perfect putregaiul unui sistem corupt, unul din cauza căruia noi a trebuit să plecam din România, ne-am gândit ca am putea sa îl ajutăm să se întoarcă teafăr și nevătămat acasă, în speranța că va fi găsit și va ajunge acolo unde îi este locul”, a spus un român stabilit în Italia.
Dacă va fi prins în una dintre țările Uniunii Europene, potrivit procedurii Ionel Arsene urmează să fie dus în fața unui judecător care va decide dacă pune sau nu în aplicare mandatul european de arestare emis de instanța din România. Până acum, instanțele italiene nu au dat curs mai multor solicitări făcute de autoritățile române.
Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, condamnată la 4 ani de închisoare într-un dosar al DNA, Dragoș Săvulescu – condamnat la 5 ani și jumătate de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și Mario Iorgulescu – condamnat la 15 ani ani și opt luni de închisoare pentru omor și conducere sub influența drogurilor – au fost localizați în Italia, dar justiția italiană a refuzat să îi trimită în România.