Haiduc a menţionat că la şedinţa Consiliului au participat şase din cei şapte membri. Acesta a spus că cel care poate să ia decizia de retragere a acestei decoraţii este preşedintele României, potrivit Mediafax.
„Noi facem doar o propunere pe care domnia sa o aprobă sau nu o aprobă, şi dacă o aprobă – prin decret„, a arătat preşedintele Academiei Române.
Potrivit afirmaţiilor acestuia motivarea acestei hotărâri urmează să fie redactată şi va fi dată publicităţii în timp util. El a spus că Laszlo Tokes a refuzat „să vorbească şi să dialogheze” cu membri Consiliului şi a pretins ca avocatul să îl reprezinte, ceea ce nu corespunde regulamentului.
„Aici nu e vorba despre un proces juridic, să fii reprezentat. (…) Din motivul acesta s-a retras şi a urmat apoi discuţia în interiorul Consiliului, fără prezenţa domnului Tokes şi cu atât mai puţin a avocatului„, a spus Ionel Haiduc.
Citeşte şi Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua României” propune retragerea distincţiei lui Tokes VIDEO
„Decoraţia se retrage de către preşedinte la propunerea Consiului de Onoare, această propunere există acum„, a spus la rândul său un alt membru al Consiliului, Gabriela Firea.
Şi senatorul Mircea Geoană a precizat că textul de lege menţionează „foarte clar” că preşedintele Traian Băsescu poată să retragă această distincţie.
„Este singurul care are calitatea să o facă şi este cel care decide, în cele din urmă, suveran, i-a decizia ultimă„, a spus acesta.
Preşedintele Traian Băsescu declara, la începutul lunii septembrie, că sunt şapte cavaleri ai Ordinului Naţional „Steaua României” care au solicitat retragerea distincţiei acordate lui Laszlo Tokes, el menţionând că decizia aparţine Consiliului de Onoare al Ordinului.
„Dacă acest Consiliu de Onoare solicită preşedintelui ridicarea Ordinului Naţional, se emite decretul de retragere, dacă membrii Consiliului consideră că nu este cazul (…) nu se poate retrage Ordinul„, spunea Băsescu.
Europarlamentarul PSD Corina Creţu, care a cerut această măsură, a adăugat că este vorba de un „deznodământ firesc”, privind acţiunile lui Tokes.
Citeşte şi Tokes: Vreau să mă apăr cu avocat. Nu am cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei
„Este un deznodământ firesc şi aşteptat, dacă ţinem cont de acţiunile şi declaraţiile profund antiromâneşti ale lui Laszlo Tokes, care aduc atingere şi intereselor minorităţii maghiare din România.
Această decizie sancţionează un membru al Ordinului care ar fi trebuit să apere şi să promoveze interesele naţiunii române, să fie un exemplu pentru ceilalţi cetăţeni. Sper să nu ne mai întâlnim cu asemenea cazuri, mai ales când este vorba despre lucruri atât de sensibile, cum este punerea în discuţie a caracterului naţional şi unitar al statului român, de buna convieţuire etnică, de valorile fondatoare ale cetăţeniei europene„, susţine Creţu.
Ea menţionează că aşteaptă ca preşedintele să treacă peste interesele sale personale şi să dea curs acestei recomandări.
„Aştept ca Preşedintele României să treacă peste interesele sale personale şi să dea curs acestei recomandări a Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional «Steaua României». Şi domnia sa are obligaţia de a respecta Constituţia, de a proteja şi promova interesul naţional„, afirmă Creţu.
Citeşte şi Corina Creţu: Tokes nu merită „Steaua României” pentru că denigrează România