Ziarul „Le Monde” a vorbit în exclusivitate cu Ionuţ Budişteanu, liceanul care a inventat o maşină ce poate fi condusă de un nevăzător. Elevul în clasa a XII-a la Grupul Şcolar Oltchim din Râmnicu Vâlcea a povestit francezilor despre viaţa sa şi planurile de viitor.
Modestia tânărului te poate induce în eroare. El este curtat de cele mai mari universităţi şi centre de cercetare din SUA. Invenţiile sale sunt recunoscute de specialiştii în high tech, la nivel mondial. La 18 mai, el a primit în Statele Unite premiul I la un concurs de cel mai înalt nivel organizat de International Science and Engineering Fair (Târgul Internaţional pentru Ştiinţă şi Inginerie). Acest premiu, foarte râvnit, a fost o recompensă pentru invenţia sa o maşină capabilă să ruleze singură în oraş. Un prototip a fost deja conceput în 2011 de către specialiştii de la Universitatea Stanford din America, în inima Silicon Valley, în California, dar tânărul român a dezvoltat cu succes un model low cost, un fel de Logan al autoturismelor autonome.
Acest premiu american se adaugă la încă o sută de premii obţinute de Ionuţ Budişteanu, cum ar fi pentru dispozitivul care permite persoanelor nevăzătoare să „vadă” prin intermediul limbajului. Universităţile americane şi l dispută pe „tocilarul” din Râmnicu Vâlcea, dar el plănuieşte să rămână deocamdată în România, pentru a şi perfecţiona invenţiile. Şi Google a încercat să l atragă prin oferirea unui salariu cu multe zerouri. „Este bine să lucrezi pentru Google, dar adevărata provocare este să inventezi Google, asigură el; cercetarea este cea care mă interesează. Priviţi lumea în care trăim: a fost total schimbată de noile tehnologii. Ele aparţin câtorva zeci de persoane. Am avut ocazia să întâlnesc unii dintre cercetatorii care au schimbat lumea. Vreau să fiu ca ei”, scrie Le Monde, citată de Rador.