După moartea lui Ion Dolănescu, casa din centrul Bucureștiului, în care a trăit până în ultimele sale clipe de viață, i-a revenit lui Ionuț Dolănescu, fiul său cel mare. Artistul a intrat în posesia imobilului după mai mulți ani în care s-a luptat cu fratele său vitreg Dragoș, prin sălile de judecată. Pentru a putea păstra casa în care și-a petrecut copilăria, a fost nevoit să-i plătească fratelui său 100.000 de euro.
După ce a dobândit proprietaea, a început renovarea ei, în speranța că va putea locui aici alături de familia sa, în liniște. A renovat casa, iar podul de 200 mp l-a transformat în mansardă, însă, lucrările au stârnit nemulțumirea vecinilor.
Locatarii din blocul de lângă casa artistului au reclamat că odată cu înălțarea podului casei, lumina nu mai ajunge în apartamentele lor. Oamenii pretind că din această cauză, caloarea apartamentelor ar fi scăzut cu 100.000 de euro.
Scandalul din cartier s-a mutat în instanță, după ce vecinii s-au aliat și l-au dat în judecată pe Ionuț Dolănescu. Aceștia au dat în judecată și Primăria Municipiului București, dar și pe primarul Nicușor Dan și cer anularea autorizației de construcție și demolarea mansardei.
Printre locatarii deranjați de privarea de lumină de la soare se află și scriitorul Horia-Roman Patapievici, numit de Traian Băsăescu, în 2005, în funcția de șef al Institutului Cultural Român. Acesta nu doar că locuiește în blocul respectiv, dar este și președintele Asociație de Proprietari El susține demersul vecinilor săi, fiind parte în proces ca intervenient.
În ciuda incidentului neplăcut, Ionuț Dolănescu nu este supărat pe scriitor: „Nu îl cunosc personal pe domnul Patapievici, dar știu cine este și n-am avut niciodată nicio altercație cu dânsul. Știu că locuiește acolo în bloc, dar nu prea ne întâlnim. Eu am tot respectul pentru dânsul”, a declarat Ionuț Dolănescu, pentru Cancan.ro.
Artistul susține că a primit toate aprobările necesare când s-a apucat de renovare și spune că nu a înălțat casa, ci doar a amenajat mansarda.
„Am reconstruit-o cu un arhitect, am avut toate autorizațiile necesare. Nu am luat autorizație de la primăria de sector, ci de la Primăria Municipiului București. Vă dați seama că în centrul Bucureștiului nu puteam eu să construiesc așa, după ureche. Se susține că m-am înălțat, dar eu nu am făcut un etaj.
Pur și simplu, podul l-am transformat într-o mansardă locuibilă, pentru că era păcat să țin 200 de metri de pod nelocuite. Culmea este că umbra este pe casa mea, deci ar trebui să mă plâng eu de lumină, mai ales că blocul are 4 etaje și este mai înalt decât casa mea”, a mai spus Ionuț Dolănescu.
Fiul lui Ion Dolănescu susține că în spatele tevaturi se află o locatară care ar fi proprietara mai multor apartamente din bloc. Ea i-ar fi manipualt și pe alți vecini, astfel încât aceștia să se întoarcă împotriva artistului. Femeia i-ar fi cerut bani pentru a nu se ajunge în instanță.
„Este o doamnă care îi reprezintă. Ea și soțul său au cumpărat trei apartamente în blocul respectiv. Această doamnă este o șantajistă. Prima dată a venit la mine, ‘Domnule Dolănescu, dacă îmi dați 100.000 de euro, că uitați, îmi luați lumina, îmi luați soarele’. Zic și dacă vă dau 100.000 de euro, nu vă mai iau soarele? Am și martori. Zice ‘Bun, daca nu vreți să cooperați cu noi, atunci am să vă dau în judecată’, ceea ce a și făcut. Această doamnă i-a convins pe mai mulți din bloc. Am și vecini cu care sunt în relații bune”, a adăugat Ionuț Dolănescu.
Artistul e de părere că întregul conflict este de-a dreptul absurd: „O chestie absurdă este că ei doresc să revină casa la forma inițială. Ce să fac, sa o dărâm? Altă chestie absurdă, m-a dat în judecată și o persoană decedată. Culmea este că au dat în judecată și Primăria Municipiului București!”, a încheiat Ionuț Dolănescu.