Ionuţ Dolănescu vorbește cu lacrimi în ochi despre cele mai dragi persoane din viața. Șiroaie de lacrimi au curs pe fața artistului chiar într-o ediție specială care îi era dedicată. ”Gala Ionuț Dolănescu”, prezentată de Iuliana Tudor, pe TVR 1, a fost difuzată chiar de Sărbători, iar momentele pregătite pentru marele artist l-au emoționat până la lacrimi.
”Un părinte extraordinar! Mi-a fost și tată și mamă! Pe mine, de fapt, m-a crescut bunica mea, am fost copilul cu două mame. Mama mea naturală, Maria Ciobanu, pe care n-am avut fericirea s-o am în copilăria mea alături de mine, am regăsit-o puțin mai târziu. Când ne-am reîntâlnit și ne-am reconsiderat relația, se întâmpla în 1994, la Los Angeles. Aveam 24 ani, apoi am fost nedespărțiți, scrie Star Popular
Spuneam că m-a crescut mama tatălui meu, o femeie remarcabilă, o femeie simplă de la țară, dar care a crescut opt copii, îi port o amintire foarte dragă. M-a crescut cu frică de Dumnezeu, avea o inimă în care încăpea toată familia, și suntem un neam numeros.
Îi mulțumesc bunicii Gherghina pentru acest lucru, o comemorăm în fiecare an pe 22 septembrie la Pierșinari, pe această mamă, bunică, străbunică, stră-stră bunică, pentru că Dumnezeu a iubit-o și a trăit 102 ani.
Mamaia Didina, cum îi spuneam, era rădăcina noastră. Acum nu mai suntem așa de uniți, de când nu mai e dânsa… s-a stins în 2014, am avut grijă de domnia sa până în ultima clipă de viață. A fost o mamă eroină. ”, a mărturisit Ionuţ Dolănescu cu lacrimi în ochi.
Adevărul despre starea de sănătate a Mariei Ciobanu. Ce spune Ionuț Dolănescu despre mama sa: „O mai țin memoria și mintea. La vârsta ei…”
Ionuţ Dolănescu se bucură din plin de mama lui, marea artistă Maria Ciobanu, care a împlinit 86 ani. Legătura lor s-a strâns extrem de tare după momentul împăcării. Pe tatăl lui, Ion Dolănescu, îl plânge adesea ascultându-i cântecele lăsate moștenire.
”Îi ascult cântecele… și plâng! Nici nu-mi vine să cred că au trecut 15 ani de la plecarea marelui artist și domn, cum îmi place mie să-l numesc. I-aș spune că mi-e foarte foarte dor să cânt cu el, pentru că alături de el am pășit pentru prima dată pe scenă, cât o mai vrea Dumnezeu o să-i duc cântecele mai departe. Așa cum și-a dorit, tatăl meu a lăsat un testament nescris în cântecele sale: cântecele cu dor greu le las la Ionuț al meu.”, a mai mărturisit Ionuț Dolănescu pentru Star Popular.
Citeşti şi
Cine a fost Ion Dolănescu
Interpretul de muzică populară Ion Dolănescu s-a născut la 25 ianuarie 1944 în comuna Perşinari, judeţul Dâmboviţa. Copilăria nu i-a fost uşoară, provenind dintr-o familie numeroasă, având şapte fraţi. În 1966 a absolvit liceul „Ienăchiţă Văcărescu” din Târgovişte şi apoi Şcoala Populară de Artă.
A debutat în 1966, ca angajat al ansamblului „Flacăra Prahovei” din Ploieşti, conform biografiei publicate de Fundaţia Culturală „Ion Dolănescu” pe site-ul propriu, iondolănescu.art. În timpul satisfacerii stagiului militar, a fost transferat la Ansamblul „Ciocârlia”, unde şi-a cunoscut prima soţie, solista de muzică populară Iustina Bălăuţeanu, scrie Agerpres.
Nunta cu Maria Ciobanu, transmisă de TVR
Conform aceleiaşi biografii, căsătoria dintre cei doi artişti de muzică populară a ţinut până în 1970. În 1971, Ion Dolănescu s-a căsătorit cu interpreta de muzică populară Maria Ciobanu, iar copilul lor, Ionuţ Dolănescu, a ajuns şi el un cunoscut cântăreţ de muzică populară.
Nunta sa cu Maria Ciobanu, o artistă la fel de iubită de public cum era şi el, a avut loc în satul natal, Perşinari, şi a fost transmisă de Televiziunea Română.
Decorat de Ion Iliescu
Cele mai cunoscute colaborări ale sale au fost cele cu artiştii de muzică populară Maria Tănase, Maria Ciobanu, Ionela Prodan şi Elena Merişoreanu. A cântat pe scenă alături de fosta sa soţie, Maria Ciobanu, şi de fiul lor, Ionuţ Dolănescu, într-un trio apreciat. Despre fosta lui soţie Maria Ciobanu, Ion Dolănescu declara: „Nici pe ea n-o întrecea nimeni. Era cea mai bună!”, conform site-ului iondolanescu.art.
Ion Dolănescu a avut şi o scurtă carieră politică, fiind ales deputat de Ilfov în mandatul 2000-2004, din partea Partidului România Mare, în care a avut funcţia de vicepreşedinte.
Pentru întreaga sa activitate artistică, a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural”, în grad de Mare Ofiţer de către preşedintele Ion Iliescu.
Ion Dolănescu a murit la 19 martie 2009, din cauza unui stop cardiorespirator. A fost înmormântat la cimitirul „Bellu” din Bucureşti. O stradă din localitatea sa natală, Perşinari, îi poartă numele.