Ionuţ Dumitru spune că nu s-a discutat despre procente, dar ideea discuţiilor a fost de egalizare a sarcinii fiscale. „O PFA plăteşte mult mai puţin decât un salariat” a spus Ionuţ Dumitru.
„Oficial, nu am primit o hârtie de la Ministerul Finanţelor în care să ni se ceară părerea despre un document. Punctual nu am discutat despre acest lucru. Am avut însă discuţii informale pe marginea modificării Codului Fiscal, discuţii mai vechi, legate de simplificarea modului de taxare”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
El a refuzat să spună cu cine a avut discuţiile, însă a precizat că nu s-a discutat punctual despre procente.
„Fiscalitatea nu creşte la salariat, trebuie să se înţeleagă acest lucru. Costurile totale scad. Este adevărat că aceste contribuţii se extind la alte categorii de venituri pentru care se plătea mai puţin. Principial, asta se şi doreşte să se facă: să se egalizeze sarcina fiscală. PFA plătesc contribuţii mult mai mici decât salariaţii. 10,5% plus 5,5%, faţă de circa 40%, în condiţiile în care ştiţi şi dumneavoastră că multe PFA sunt de fapt plăţi salariale mascate”, a mai adăugat Ionuţ Dumitru, solicitat să comenteze pe marginea modificărilor Codului Fiscal.
El a mai precizat şi că în cazul PFA-urilor plata acestor contribuţii este plafonată la nivelul a cinci salarii medii brute pe economie, la nivel de an.