Un alt coleg al românului condamnat la moarte a cedat nervos după ce a aşteptat doi ani executarea pedepsei capitale, în condiţii cumplite, de-a dreptul inumane, scrie cancan.ro. Bărbatul l-a atacat pe unul dintre gardienii închisorii, trântindu-l la pământ, după ce l-a pocnit cu toată puterea.
După ce victima a căzut, deţinutul a continuat atacul cu o brutalitate ieşită din comun şi i-a mâncat urechea. Cauza acestui incident teribil nu o reprezintă doar faptul că deţinuţii se aşteaptă în orice clipă să fie executaţi în secret, aşa cum s-a mai petrecut în urmă cu câteva luni cu un coleg al lui Gologan, ci şi faptul că prizonierii sunt ţinuţi în condiţii terifiante.
Una dintre cele mai teribile pedepse este cea de tortură în „congelator”, aşa cum se numeşte o încăpere extrem de strâmtă, fără ferestre, acolo unde condamnaţii sunt închişi minimum 14 zile, conform spuselor unui deţinut care a reuşit să scape din infern. Fiindcă pe sub clădire circulă un râu, în încăpere se menţine o temperatură extrem de scăzută, iar gardienii le dau celor pedepsiţi cu izolarea în „congelator” doar trei felii de pâine şi o ceşcuţă de lapte pe zi.
Ionuţ Gologan, tânărul român condamnat la moarte în Malaezia pentru trafic de droguri, primeşte veşti tot mai negre de la autorităţile de acolo. Deşi autorităţile române au făcut tot posibilul pentru a-l ajuta, încercând măcar să îi comute pedeapsa şi să îl aducă în România, unde să fie închis într-un penitenciar, în cazul în care nu va beneficia de o sentinţă mai bună, lucrurile par să meargă tot mai mult într-o direcţie nefericită pentru Gologan, în pofida tratativelor care au loc între România şi Malaezia.
Citeşte şi CUTREMURĂTOR. Bunica lui Ionuţ Gologan îşi cheamă nepotul în ţară
Malaezia nu ar renunţa la execuţii
Ţările care fac parte din ONU, precum şi cei de la Amnesty International fac presiuni uriaşe asupra autorităţilor malaeziene în scopul abolirii pedepsei cu moartea. Mai mult decât atât, deşi au acceptat să înceapă demersurile necesare pentru abolirea pedepselor capitale, promiţând, în cadrul unei şedinţe a Consiliului ONU de anul trecut, că vor opri orice execuţie până ce vor finaliza demersurile legale şi birocratice, autorităţile malaeziene au continuat să organizeze execuţii în secret, votând împotriva anulării definitive a acestora în cea mai recentă întrunire ONU, de anul acesta.
În urmă cu cinci ani, pe 26 iunie 2012, Ionuţ Gologan a fost arestat pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, având asupra lui 1.494 de grame de metamfetamină. Cazul său a ajuns să fie mediatizat în toată lumea şi multe persoane publice din România au vrut să îl ajute pe tânăr. Şi Ministerul Afacerilor Externe s-a implicat în acest caz.