UPDATE Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, a declarat marţi, la Senat, că regimul declarării veniturilor din activităţi independente ar putea fi schimbat astfel încât să nu mai fie necesară depunerea Declaraţiei (Formularului) 600, iar plata contribuţiilor sociale aferente să se facă pe bază de CNP.
„Ne gândim la posibilitatea ca persoanele vizate să nu mai depună Declaraţia 600 şi plata să se facă pe bază de CNP (n.n. – Cod Numeric Personal)”, a spus Ionuţ Mişa, întrebat cum va rezolva problemele legate de depunerea Formularului 600. Ionuţ Mişa participă la o audiere, la Comisia Economică a Senatului, pe tema regimului fiscal şi a Formularului 600, convocată de preşedintele Comisiei, senatorul PNL Daniel Zamfir.
Ministrul Finanţelor a mai spus că „luăm în calcul posibilitatea regularizării acestei Declaraţii” şi, de asemenea, „vom introduce prevederi tranzitorii pentru cei care deja au depus Declaraţia 600″.
Ionuţ Mişa a dat de înţeles şi că s-ar putea reveni la regimul reţinerii la sursă şi a plăţii de către angajator a contribuţiilor aferente veniturilor din activităţi independente.
„La categoriile profesionale unde se poate realiza stopajul la sursă, luăm în calcul revenirea la acest sistem, iar unde nu se poate – să mergem pe varianta declarării”, a spus ministrul Finanţelor. În noile condiţii de declarare, contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente trebuie să-şi declare aceste venituri şi să efectueze personal acele plăţi, trimestrial.
Termenele de plată sunt 25 martie pentru contribuţiile aferente veniturilor realizate în trimestrul I, apoi 25 iunie pentru contribuţiile aferente veniturilor realizate în trimestrul II, 25 septembrie pentru contribuţiile aferente veniturilor realizate în trimestrul III şi 25 decembrie pentru contribuţiile aferente veniturilor realizate în trimestrul IV.
UPDATE Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, a declarat, marţi, după discuţia pe care a avut-o cu Liviu Dragnea, că şi-a făcut datoria, precizând că a avansat propuneri privind programul de guvernare.
Întrebat dacă a avansat propuneri privind programul de guvernare în cadrul discuţiilor, Ionuţ Mişa a răspuns afirmativ.
În ceea ce priveşte reînnoirea mandatului său la Ministerul Finanţelor, Mişa a spus: „Eu consider că mi-am făcut datoria. (..) Erorile de comunicare noi le decontăm, eu sunt unul dintre ei”.
„D-le ministru Mişa, D-na preşedinte ANAF, Mirela Calugareanu, STOPATI DE URGENŢĂ EFECTELE FORMULARULUI 600! Astăzi, am solicitat oficial prezenta la Comisia Economică a Senatului, marţi 24 ianuarie, a ministrului finanţelor şi a preşedintelui ANAF pentru a da explicaţii în legătură cu OUG 116/2017 care anulează practic efectele Legii preventiei, atât de aşteptată de mediul de afaceri, cat şi a Ordinului ANAF 4140 din decembrie 2017 prin care peste 1 milion de persoane cu profesii liberale sunt puşi să plătească CASS din anul 2012 încoace, bineînţeles cu penalităţile de rigoare!!! Se repetă istoria plăţii retroactive a TVA-ului de pe vremea lui Blejnar! Cred că fiecare zi cu Ordinul asta în vigoare, loveşte iarăşi şi iarăşi în profesiile liberale!”, a scris Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei Economice a Senatului, pe pagina sa de Facebook, săptămâna trecută.
Prin OUG 116/2017, Guvernul Tudose a acordat inspectorilor ANAF posibilitatea de a fi răsplătiţi cu bonusuri de până la 15% din sumele încasate.
ANAF a anunţat că 210.000 de contribuabili persoane fizice au obligaţia de a depune, până la data de 31 ianuarie 2018, formularul 600 în vederea determinării contribuţiei de asigurări sociale (CAS) şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS). Formularul se adresează persoanelor care obţin venituri din activităţi independente. Luni, ca urmare a nemulţumirilor exprimate de cei care au activităţi independente, reprezentanţii coaliţiei de guvernare au anunţat amânarea până la 1 martie a termenului până la care se pot depune documentele, fiind publicat un proiect de OUG pe site-ul Ministerului Finanţelor în acest sens.