„Eu vreau să cred că 2015 va fi anul revirimentului stângii, atât în România, cât și în UE. Și ar fi mult mai productiv dacă am gândi nu în termeni de partide, cât în termeni de valori, proiecte, programe, structuri sociale cărora se adresează stânga”, a scris deputatul PSD pe Facebook.
Ministrul Vulpescu consideră că „soluțiile” cu care dreapta a venit în contextul crizei economice nu au făcut decât să îi amplifice efectele pentru largi categorii sociale. Lipsa de preocupare a guvernelor de dreapta față de problemele sociale au obligat astfel stânga să se redescopere și „să se întoarcă la valorile ei de bază, cu accent pe justiție și echitate socială, dar și pe democrație și pe promovarea drepturilor și libertăților cetățenești”.
„Acest proces de reevaluare, de renaștere a stângii, trebuie continuat și consolidat. Inclusiv în România. (…) Stânga și dreapta, toți suntem responsabili de felul în care se guvernează și funcționează societățile noastre”, consideră Ionuț Vulpescu.
Deputatul PSD a adăugat că stimularea „fricii” de stânga, așa cum s-a întâmplat în campania electorală de la prezidențiale, nu servește la nimic și dovedește o gândire în clișee. „Vorbim despre partide perfect legale și constituționale, care încearcă să răspundă nevoilor și așteptărilor publicului lor. (…) Un dialog deschis, fără condiționări și idei preconcepute ar fi infinit mai util”, a scris ministrul Culturii pe Facebook.
Vulpescu face astfel un apel la „raționalitate și flexibilitate în abordarea viitorului României, și al UE”, argumentând că „schimbarea stângii va induce și un proces similar la dreapta”, care ar trebui să plece de la atitudinea față de problemele sociale.
„Dacă nu acceptăm o anumită schimbare a politicilor care au provocat suferință socială, mai târziu costurile schimbării vor fi mai mari”, este de părere Ionuț Vulpescu.