Florin Iordache: Nu destabilizăm nici Justiţia, nici independenţa Justiţiei. Am eliminat amestecul politic

Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale pentru legile justiţiei, a precizat joi că modificările aduse la legile privind Statutul magistraţilor şi organizarea judiciară nu destabilizează justiţia. El susţine că au fost eliminate toate ingerinţele politice.
Romania TV
07 dec. 2017, 17:54
Florin Iordache: Nu destabilizăm nici Justiţia, nici independenţa Justiţiei. Am eliminat amestecul politic

UPDATE Prin amendamentele adoptate joi de Comisia pentru legile Justiției nu se destabilizează nici sistemul judiciar și nu este afectată nici independența Justiției, a susținut joi președintele comisiei, Florin Iordache, după ce opoziția a criticat decizia privind înființarea Secției de investigare a unor infracțiuni din Justiție în cadrul Parchetului General, „fiind astfel luate din atribuțiile DNA”.

„Prin aceste legi în niciun caz nu destabilizăm nici Justiția și nici independența Justiției. Toate acele alineate care vizează amestecul politicului sau amestecul ministrului Justiției în vreun fel — fie în desemnare, fie în recuzare, etc., fără îndoială au fost eliminate. Ceea ce ne-am dorit noi, la propunerea asociațiilor profesionale, este înființarea acestei secții specializate, o secție în subordinea procurorului general și procurorul șef al acestei secții este numit de plenul CSM, la propunerea secției pentru procurori. Deci în niciun fel nu avem un amestec politic”, a declarat Iordache la finalul ședinței comisiei.

El a adăugat că toate asociațiile profesionale care au depus amendamente au exprimat puncte de vedere în cadrul dezbaterilor, între acestea fiind AMR și UNJR.

„Dacă în inițiativa depusă de noi discutam de Direcție, în urma analizei și a propunerilor făcute am ajuns la concluzia că nu e necesară înființarea unei direcții și e necesară înființarea unei secții, cu un personal foarte mic, cu 20 de posturi, cu 8 procurori, am stabilit niște condiții pentru aceștia. Argumentele care justifică înființarea acestei secții sunt prezentate de asociațiile profesionale”, a argumentat președintele Comisiei pentru legile Justiției.

______ 

Deputatul PSD Florin Iordache şi-a justificat joi propunerea de modificare a regulamentului Camerei Deputaţilor astfel încât amendamentele să fie votate în bloc, nu individual, prin faptul că dacă o propunere a fost respinsă în comisie, înseamnă că nu există o majoritate pentru adoptarea sa, deci nu mai are rost să fie supusă la vot.

”Aţi văzut ieri că a existat la plen o dublă votare a amendamentelor. Prin propunerea pe care am făcut-o, atunci când amendamentele admise sunt acceptate, amendamentele respinse clar nu mai au numărul de voturi, deci nu mai are rost să mai votăm (…) Aceasta pleacă de la o raţiune foarte simplă: ce ne facem în cazul bugetului care are mii de amendamente şi zeci de mii de alineate? Ar trebui să dăm voturi o dată pe amendamente admise şi apoi vot pe amendamentele respinse (…) Nici au nici în viitor şi nici în vecii vecilor acele amendamente care sunt respinse nu vor putea fi cunoscute mai mult”, a susţinut Florin Iordache, potrivit News.ro.

Întrebat dacă propunerea sa vine după experienţa de miercuri, când şedinţa Camerei Deputaţilor a durat peste 13 ore, Iordache a răspuns: ”Fără îndoială, da”.

Chestionat în continuare dacă va iniţia şi modificarea regulamentului şedinţelor comune, deoarece proiectul de buget se discută în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, Iordache a spus că nu este nevoie.

”Nu cred că este necesar, pentru că regulamentul şedinţelor comune se completează cu regulamentul uneia din Camere. Deci, dacă avem o prevedere în regulamentul unei din Camere, fără îndoială se aplică şi la plenul reunit”, a susţinut deputatul PSD.

Deputatul PSD Florin Iordache a depus la Parlament, împreună cu Tudor Ciuhodaru (PSD) şi Marian Cucşa (ALDE), un proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, astfel încât, în plen, după epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise se supun votului la pachet, iar cele respinse doar în unele cazuri.

Astfel, cei trei iniţiatori vor ca Regulamentul să stabilească această procedură: ”În situaţia în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol cuprinse în raportul comisiei. Amendamentele respinse se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de comisie”.

Citeşte şi: Legile Justiţiei. PSD schimbă regulamentul: Amendamentele admise în comisie se votează la pachet în plen UPDATE

Iniţiativa a fost semnată şi de deputaţii Tudor Ciuhodaru (PSD) şi Gheorghe Cucşa (ALDE) şi a fost înregistrată miercuri, chiar în ziua dezbaterii legii privind statutul magistraţilor.

”Iordache şi PSD modifică Regulamentul pentru a pune pumnul în gură Opoziţiei. Ultima hoţie marca PSD, de astăzi: Iordache a depus modificare de Regulament pentru a se vota în bloc amendamentele în plen. Iar cele respinse (ale Opoziţiei, în general) să nu mai poată fi susţinute. Am descoperit grozăvia săpând în site-ul Camerei astăzi pentru că au făcut totul pe repede înainte. Ieri au depus proiectul de lege la Biroul Permanent, imediat i-au dat număr de înregistrare şi număr de proiect de hotărâre a Camerei şi azi l-au şi băgat în şedinţa de B.P. cu termen de depunere amendamente până luni”, a scris deputatul USR Cătălin Drulă pe Facebook. ”Oamenii ăştia nu au niciun fel de respect faţă de democraţie! Pumnul în gură e tot ce ştiu!”, a adăugat el.

Iniţiativa PSD-ALDE vine după ce miercuri adoptarea pe articole a Legii privind statutul magistraţilor a durat 13 ore în plenul Camerei Deputaţilor, pentru că USR a recurs la prevederile regulamentare de a susţine amendamentele în plen, încercând astfel să împiedice majoritatea să treacă în timp record prin Parlament modificările la legile justiţiei.

Florin Iordache i-a criticat, la finalul dezbaterii legii 303/2004, pe reprezentanţii opoziţiei care au încercat să blocheze dezbaterea actului normativ, susţinând că modul în care s-au desfăşurat lucrările plenului nu a fost unul normal.

La rândul lor, partidele de opoziţie, PNL şi USR, au criticat dur modul în care s-a desfăşurat şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, acuzând partidele din arcul guvernamental, PSD, ALDE şi UDMR, de abuz şi încălcarea regulilor democratice.

DailyBusiness
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Moneda din România care costă cât o mașină second hand. Poate o ai și tu în casă, dar nu știai că valorează o mică avere
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. NU mai are scăpare. Decizia care scoate totul la suprafață
Playtech.ro
Cum arată acum comisarul Corrado Cattani în „Caracatița”. Michele Placido, de nerecunoscut
DailyBusiness
Explozie a prețurilor la energie. Facturile vor crește dramatic după expirarea plafonării. Trei scenarii posibile!
Adevarul
Schimbări la ANS, după plecarea lui Lipă. A fost angajat un fost hamal, orfan bătut cu sălbăticie în centrele de plasament
wowbiz.ro
Concedieri masive printre bugetari, la început de 2025. Cine sunt angajați care vor fi nevoiți să dea concurs pentru a-și păstra postul ⤵
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Statul român îți ia 70% din ce câștigi. Nivelul colosal al taxării, explicat de un economist
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Cine este tânărul de 22 de ani, care și-a pierdut viața în tragicul accident din Argeș. Bărbatul era tatăl unui băiețel de doar un an
Cancan.ro
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu s-a răzgândit. Decizia sa răstoarnă complet alegerile în România
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Imagine sfâșietoare cu Andreea Cuciuc în rochie de mireasă! Igor Cuciuc, zdrobit de durere
substantial.ro
Vizita Maiei Sandu în Zona de Securitate din Republica Moldova, pe fondul crizei de gaz în Transnistria
MediaFlux
DECIZIE OFICIALĂ! Când mai CRESC pensiile și salariile
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Motanul Bob are statuie la Londra; aflați ce a făcut miaunel ca s-o merite