„Noi credem că una peste alta este o lege bună. (…) Săptămâna viitoare va fi depus un raport la Camera Deputaților, urmând ca în urma dezbaterilor cu amendamente admise și respinse să fie adoptat de către Camera Deputaților, ca primă Cameră sesizată„, a spus el.
Deputatul PSD a subliniat că raportul comisiei a fost adoptat în urma consultărilor cu toți reprezentanții sistemului juridic din România: asociațiile, profesionale, CSM, Ministerul Justiției și mediul academic. Pe de altă parte, Florin Iordache a apreciat că ar fi fost mult mai bine dacă Legile 303, 304 și 317 ar fi fost depuse la Parlament în urma unei inițiative a Guvernului.
„Această consultare cred că ar fi trebuit făcută de către Guvern. Dar pornind de la o inițiativă parlamentară, din punctul nostru de vedere, a fost o consultare foarte largă. Chiar dacă multe din punctele de vedere ale Opoziției nu au fost îmbrățișate, noi am preferat să ținem cont de opiniile exprimate de asociațiile profesionale„, a declarat el.
Iordache a mai precizat că în timpul ședinței de miercuri au fost discutate modificările care vizează răspunderea magistraților.
„Au fost două opinii: una care spunea că ar trebui să aibă o lege specială, alții — printre care ne-am numărat și noi — au spus că trebuie să prevedem foarte clar cele două etape, atunci când există rea credință și gravă neglijență: un cetățean căruia i se încalcă drepturile să se îndrepte împotriva statului și statul să fie cel care, într-o perioadă foarte bine definită, să îi plătească omului despăgubirile, urmând ca în etapa a doua statul să fie cel care să se întoarcă printr-o acțiune în regres împotriva judecătorului și procurorului care cu rea credință și gravă neglijență a încălcat prevederile în vigoare„, a mai spus el.
Iordache a mai precizat că a fost mărită durata în care un judecător sau un procuror trebuie să stea la nivelul fiecărei instanțe, astfel încât un judecător să poate ajunge la Înalta Curte atunci când are o vechime de 18 ani în profesie. El a menționat că în cadrul dezbaterilor din comisie s-a discutat și despre separarea carierelor.
„Am discutat despre separarea carierelor, acolo unde, pornind de la nivel de judecătorie și ajungând până la nivel de Înaltă Curte, cariera unui judecător este gestionată de secția de judecători din cadrul CSM, iar — în cazul procurorilor — pornind de la nivelul de parchet de pe lângă o judecătorie până la Parchetul General cariera unui procuror este gestionată de secția de procurori din cadrul CSM, eliminând posibilitatea la un anumit moment în carieră un judecător să devină procuror, decât dacă pornește de la nivel de judecătorie sau parchet de pe lângă judecătorie”, a declarat el.