„Diplomaţia română are un loc de neînlocuit în susţinerea intereselor naţionale ale cetăţenilor români în raport cu toţi partenerii externi. (…) Promovarea ţării noastre, a priorităţilor şi imaginii ei este un efort de echipă. În acest sens, diplomaţia parlamentară se defineşte ca un vector de referinţă pentru susţinerea agendei de politică externă a ţării noastre. Valoarea adăugată adusă de diplomaţia parlamentară este reflectată prin numărul semnificativ de activităţi realizate atât în plan bilateral, cât şi în plan multilateral. Acestea sunt menite să contribuie la consolidarea statutului de apartenenţă a noastră la UE şi NATO, de poziţia sa geostrategică, fără îndoială vorbim şi de creşterea vizibilităţii României ca partener de încredere în plan internaţional şi ca pol de stabilitate şi de securitate în regiune. Acţiunile de diplomaţie parlamentară au un aport important de consolidare atât a parteneriatelor în plan bilateral şi global, cât şi a rolului României în formatele de cooperare multilaterale”, a spus Iordache, în deschiderea Reuniunii anuale a diplomaţiei române.
El a evidenţiat dialogul parlamentar la nivelul UE şi a menţionat unele dintre obiective, precum consolidarea poziţiei Parlamentului României în adunările şi organismele parlamentare.
„Dialogul parlamentar bilateral este o componentă căreia i se acordă o atenţie particulară. Cele mai importante direcţii de acţiune în acest palier au în vedere susţinerea relaţiilor cu statele europene, contribuţia la consolidarea durabilă a relaţiei speciale cu Republica Moldova şi a parcursului său european, promovarea legăturilor cu statele din regiunea Balcanilor de Vest, pentru a veni în sprijinul cooperării la nivel regional şi al perspectivei europene a acestora, stabilirea cooperării cu celelalte state vecine ale României, continuarea şi aprofundarea colaborării cu statele din vecinătatea estică a UE, zona extinsă a Mării Negre, Caucaz şi Asia Centrală, susţinerea relaţiilor cu ţările din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, dar şi din Asia de Sud-Est şi din alte zone de interes pentru partea română”, a afirmat Iordache.
Acesta a menţionat şi contribuţia Parlamentului în acordarea a 2% din PIB pentru Armată.