Iordache,după întâlnirea cu Timmermans:Modificările la legile justiţiei nu au venit în contradicţie cu deciziile Comisiei de la Veneţia

Preşedintele Comisiei speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, a declarat joi, după vizita la Parlament a prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, că legile justiţiei vor fi puse în concordanţă cu deciziile CCR, astfel încât ultimele observaţii incluse în MCV să fie rezolvate, iar Mecanismul să fie închis. Iordache a spus că în cadrul Comisiei speciale s-a ţinut cont de opiniile Comisiei de la Veneţia, afirmând, totuşi, că nu a fost solicitat punctul de vedere al acesteia, dar se va discuta dacă este nevoie.
Filip Stan
01 mart. 2018, 12:24
Iordache,după întâlnirea cu Timmermans:Modificările la legile justiţiei nu au venit în contradicţie cu deciziile Comisiei de la Veneţia

„Eu cred că a fost o întâlnire bună şi prin luările de cuvânt am făcut o serie de precizări. Din punctul nostrul de vedere, am precizat următoarele lucruri: deciziile CCR sunt general obligatorii şi, în ceea ce priveşte legile justiţiei, le vom pune în concordanţă cele trei legi cu deciziile CCR, iar în ceea ce priveşte MCV, vom depune toate eforturile, toţi cei care suntem implicaţi, de la Parlament, Guvern sau alte instituţii, astfel încât acele observaţii care au fost cuprinse în ultimul raport în acest an să poată fi finalizată şi să închidem MCV”, a spus Florin Iordache.

El a precizat că Timmermans s-a arătat dispus ca specialiştii CE şi Parlamentul român să găsească cele mai bune soluţii în ceea ce privelte Justiţia.

„Şi-a exprimat întreaga disponibilitate ca, prin conlucrare între specialişti din partea Comisiei, cât şi parlamentarii din partea Parlamentului, toate acele observaţii şi toate acele condiţionalităţi care ţin de Parlament împreună să găsim cele mai bune soluţii. Cred că, prin acest dialog, toate acele observaţii sau toate acele disfuncţionalităţi au fost lămurite”, a continuat Iordache.

Deputatul PSD a susţinut că s-a ţinut cont de opiniile Comisiei de la Veneţia, afirmând că expertiza acesteia este necesară.

„Fără îndoială am şi ţinut cont de opiniile Comisiei de la Veneţia şi acum, şi în viitor. S-a spus chiar foarte clar că expertiza Comisiei de la Veneţia este necesară. Dacă vă uitaţi şi în observaţiile şi motivările CCR se precizează dacă este necesar sau unde nu este necesar, dar fără îndoială şi până acum, dar şi în perioada următoare vom ţine cont de observaţiile Comisiei de la Veneţia”, a spus el.

Întrebat cum s-a ţinut cont de punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia, dacă acesta nu a fost solicitat, Florin Iordache a răspuns: “Nu am făcut acest lucru, vom discuta în Comisie. Dacă este necesar (…) punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia, fără îndoială îl vom solicita”.

„Toate modificările pe care noi le-am făcut (la legile justiţiei – n.r.) nu au venit în contradicţie cu deciziile Comisiei de la Veneţia şi în deciziile CCR nu avem modificări care să intre în contradicţie cu hotărârile Comisiei de la Veneţia şi de aceea la acele modificări pe care le-am făcut la legile justiţiei nu am solicitat un punct de vedere. Repet, în viitor sau acolo unde va fi necesar punctual, vom solicita expertiza Comisiei de la Veneţia”, a susţinut Iordache.

De asemenea, chestionat cu privire la îngrijorările exprimate de Frans Timmermans cu privire la un război între între Parlament şi sistemul judiciar, Florin Iordache a spus că nu doreşte deloc un asemenea război.

“S-a spus că nu trebuie să existe un război şi percepţia publică a fost că există un război între Parlament şi sistemul judiciar. În luările de cuvânt ale mele, cât şi alte colegilor mei, s-a precizat foarte clar că, atâta timp cât cele mai importante modificări la toate cele trei legi au venit fie din partea CSM, fie din partea asociaţiilor profesionale, nu ne dorim în niciun caz un război între Parlament şi sistemul judiciar. Datorită acelor amendamente care au venit din partea asociaţiilor profesionale, ne dorim o reală independenţă a Justiţiei şi un neamestec al politicului. Tocmai prin modificările pe care noi le-am făcut, nu există un amestec al politicului şi sunt create toate premisele pentru o independenţă reală a sistemului judiciar”, a afirmat deputatul PSD.

”În toate argumentele pe care noi le-am prezentat, fără îndoială nu există îngrijorări. Răspunsul lui probabil îl va da în conferinţa de presă. Noi am venit cu toate argumentele că statul de drept nu e afectat şi tot ceea ce s-a întâmplat în Parlament nu am făcut decât să redăm Justiţiei locul său şi independenţa Justiţiei este reală, nu numai declarativă. Atâta timp cât politicul nu intervine în niciun fel în sistemul judiciar din România, acesta este marele câştig al acestor trei legi”, potrivit lui Iordache.

Referitor la faptul că CE s-a arătat îngrijorată de parcursul Justiţiei din România, Iordache a spus că „a fost o lipsă de comunicare”.

„A fost o lipsă de comunicare. Şi în spaţiul public, foarte multe dintre măsurile care au fost exprimate, s-a demonstrat că nu sunt reale (…) Asta nu înseamnă că, dacă sunt bine informaţi (oficialii UE – n.r.), prin lipsă de comunicare sau printr-o comunicare în timp real nu s-au putut strecura disfuncţionalităţi. Eu repet, toate acele modificări care suscită sau au suscitat nemulţumire au fost eliminate, iar ceea ce avem noi de făcut, nu numai la aceste legi, este ca legislaţia să fie în concordanţă cu legislaţia europeană, cât şi celelalte legi cu directivele (europene – n.r), cu deciziile CEDO, e un drum pe care trebuie să-l punem în concordanţă”, conchide el.

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Orașul în care casele costă doar 1 euro. Se află la mai puțin de 5 ore de România, are peisaje superbe, iar aici poți duce o viață frumoasă și liniștită
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care au buletin! Trebuie să anunțe în termen de 24 de ore
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Singura „legumă” care produce vitamina D „la fel ca oamenii”. Beneficiile uluitoare, explicate de un cercetător
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Sindromul accentului străin. Boala misterioasă căreia medicii nu-i dau de cap
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
Gabriela Lucuțar, pusă într-o situație dificilă după înmormântarea secretă a lui Silviu Prigoană. „Regina Întunericului” face un apel către Honorius Prigoană: „Au fost niște probleme”
Cancan.ro
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertisment pentru șoferi la ITP. Se schimbă legea din 29 noiembrie. La ce trebuie să renunțe
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
substantial.ro
Meciul România – Kosovo din Liga Națiunilor, întrerupt din cauza retragerii oaspeților
MediaFlux
LOVITURĂ pentru SENIORI! NU și-au PRIMIT PENSIA! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scheletul unui copil, descoperit în Parcul Botanic din Timișoara