„El (n.r. – Ludovic Orban) nu a făcut decât să cânte în struna preşedintelui. (…) Puteau să verifice respectivii funcţionari alte decrete sau alte acte care au fost trimise de Preşedinţie, în cât timp apăreau. Deci la ore până la zile apar în MO. Cu siguranţă că şi acest decret, ca şi celelalte pe care le-a transmis preşedintele, în această noapte sau mâine dimineaţă va apărea”, a precizat Iordache.
Acesta a făcut aluzie la declaraţia preşedintelui PNL, Ludovic Orban, dar şi la Administraţia Prezidenţială, care atenţionau asupra întârzierii publicării în MO a decretului de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Apărării.
Potrivit lui Iordache, conducerea Camerei Deputaţilor „nu are nicio putere de a influenţa publicarea sau nepublicarea unui decret”.
„Chestiunea stă în felul următor: Secretariatul General al Camerei, care nu are treabă cu conducerea Camerei, primeşte actele de publicat în Monitorul Oficial. Există acolo o echipă care, în funcţie de cum se primesc actele respective, se transmit mai departe la MO şi în funcţie de asta există o ordine de publicare, în funcţie de actele pe care le emite Guvernul, Preşedinţia, ministerele, alte autorităţi ş.a.m.d. În funcţie de complexitatea actului respectiv, fie că este transmis numai pe material de hârtie, fie că e transmis şi în suport electronic pentru a fi transmis mai departe la Monitor, atunci când există o perioadă mai neaglomerată publicarea poate fi în câteva ore. Acum fiind final de an, poate dura şi o zi până la publicare, pentru că au fost foarte multe acte care au fost emise ieri, azi ş.a.m.d., dar să spui că cineva încearcă din conducerea Camerei să blocheze un astfel de act, e mult spus şi demonstrează rea-credinţă şi faptul că nu ştii cum funcţionează un anumit organism”, a susţinut Iordache.
Decretul prin care s-a prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării a fost transmis Monitorului Oficial imediat după şedinţa CSAT, iar preşedintele Klaus Iohannis atenţionează că întârzierea publicării acestui decret „are grave consecinţe şi atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate”, precizează Administraţia Prezidenţială.
La rândul său, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a transmis un comunicat prin care soma conducerea Monitorului Oficial să publice decretul emis de preşedintele Klaus Iohannis privind prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării, atrăgând atenţia că, în caz contrar, răspunderea va fi exclusiv a secretarului general al Camerei Deputaţilor şi a conducerii Monitorului Oficial.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri, după CSAT, că a semnat decretul de prelungire a mandatului de şef al Statului Major General al Armatei pentru generalul Nicolae Ciucă.
Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Digi24, că preşedintele Klaus Iohannis i-a spus că propunerea pentru postul de şef al Statului Major al Armatei este nelegală, însă nu şi de ce. Leş a mai declarat că nu ştie care a fost argumentul legal pentru prelungirea mandatului generalului Ciucă, atât timp cât legea spune că aceasta se face la propunerea ministrului Apărării, cu avizul premierului.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că decretul semnat de către preşedintele Klaus Iohannis pentru prelungirea mandatului şefului Statului Major al Armatei este nelegal şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.
„Decretul anunţat de preşedinte considerăm că nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională”, a susţinut premierul Dăncilă.
Ea a afirmat că „totul pare un scenariu pus în scenă de preşedintele Iohannis de ceva vreme”.
„În spaţiul public apăruse deja informaţia că preşedintele va face un pas în prelungirea mandatului actualului şef al Statului Major şi aş vrea să fie foarte clar, nu vorbim aici despre persoane, ci strict despre respectarea legii. Nici în acest caz preşedintele nu a explicat refuzul în şedinţa CSAT”, a mai declarat Viorica Dăncilă.