IPJ: Peste 400 de persoane cercetate, 27 de grupări destructurate, aproximativ 6.800 de percheziţii informatice

Aproape 30 de grupări ai căror membri au comis infracţiuni informatice au fost destructurate în primele zece luni ale acestui an şi peste 400 de persoane au fost puse sub acuzare, în cadrul dosarelor “cybercrime” fiind făcute aproximativ 6.800 de percheziţii informatice şi peste 600 de percheziţii la locuinţele suspecţilor, potrivit Poliţiei Române.
Alina Costache
30 nov. 2016, 09:04
IPJ: Peste 400 de persoane cercetate, 27 de grupări destructurate, aproximativ 6.800 de percheziţii informatice

În cele zece luni, poliţiştii au înregistrat 3.268 de sesizări penale privind infracţiuni din domeniul „cybercrime”, în urma anchetelor fiind destructurate 27 de grupări infracţionale.

În dosarele deschise de anchetatori au fost puse sub acuzare 422 de persoane, dintre care 171 suspectate de infracţiuni informatice au fost reţinute, 142 arestate şi 109 puse sub control judiciar.

Poliţiştii au făcut 6.876 de percheziţii informatice şi 619 de percheziţii domiciliare, iar pentru recuperarea prejudiciilor cauzate au fost instituite măsuri asiguratorii asupra a 12 imobile, 20 de autoturisme, a peste 200.000 de lei , 200.000 de euro şi a 374.000 de dolari, a precizat Poliţia Română.

În anul 2015, Poliţia Română a soluţionat primul caz de manipulare a unui bancomat, iar în 4 ianuarie 2016 au fost arestate opt persoane implicate în acest caz, cetăţeni români şi moldoveni. Aceştia ar fi folosit un soft de tip malware, pentru a sustrage bani din bancomat.

În ce priveşte fraudele pe internet, infractorii vizează platforme de comerţ, unde postează anunţuri de vânzări fictive, de la autoturisme, maşini agricole, bunuri de lux, echipamente electronice, la închirieri imobile şi la vacanţe.

Un alt gen de fraude informatice sunt cele în care sunt vizate societăţile comerciale, în urma cărora sunt transferate sume importante de bani din contul firmelor în contul unor destinatari frauduloşi.

Fraudele cu instrumente de plată electronică se manifestă în mediu online, prin producerea de echipamente destinate contrafacerii instrumentelor de plată electronică, compromiterea cardurilor utilizate la alimentarea cu combustibil sau în domeniul atacurilor de tip phishing, potrivit Poliţiei Române.

Accesul la sisteme informatice, cu depăşirea măsurilor de securitate poate fi urmată de alte activităţi infracţionale, precum modificarea sau alterarea de date informatice, instalare de programe maliţioase, perturbarea gravă a funcţionării sistemelor informatice.

Frauda de tip „scrisoare nigeriană” constă în trimiterea unui mail prin care se transmite informaţia că o persoană necunoscută, din străinătate, de regulă dintr-o ţară africană, este moştenitoarea unei averi importante (câteva milioane de euro), însa pentru a intra în posesia moştenirii, are nevoie ca suma respectivă de bani să fie încasat printr-un intermediar, adică utilizatorul adresei de mail care va primi pentru acest serviciu un bonus substanţial. După mai multe mail-uri schimbate cu potenţialul moştenitor, victima va fi informată, că pentru a intra în posesia banilor, banca a solicitat ca acesta să efectueze o plată, reprezentând comisioanele necesare în vederea deblocării sumei.

Pe acelaşi tipar se merge şi în situaţia mesajelor de tip spam, când se transmite informaţia că o persoană a câştigat o sumă de bani fără a participa la o tragere la sorţi, dar pentru a intra în posesia acesteia, este necesar să se plătească un comision sau taxe de administrare.

Poliţia recomandă ca, înainte de a efectua tranzacţii online, să fie verificate cât mai amănunţit produsul şi legitimitatea site-ului sau serviciului oferit.

Dacă este utilizat un serviciu de tip „escrow”, trebuie verificat dacă site-ul şi compania sunt legitime. Dacă este un site de licitaţii, este recomandat să se verifice istoricul vânzătorului şi feedback-ul oferit acestuia de către alţi cumpărători.

Înainte de a introduce datele cardului bancar, trebuie verificat dacă site-ul este securizat: în stânga sus va apărea un lăcăţel care va indica faptul că site-ul este securizat, iar adresa lui va începe cu HTTPS.

Cei care efectuează plăti online trebuie să deţină un sistem de operare şi un antivirus actualizat, iar firewall-ul să fie activat. Există programe informatice care pot înregistra caracterele tastate, astfel datele cardului bancar, precum şi alte date de identificare sau autentificare pot ajunge în posesia unor persoane neautorizate, atenţionează Poliţia Română.

„Nu deschideţi ataşamente primite de la persoane necunoscute, acestea pot conţine viruşi sau programe de tip malware. Parolele la conturile existente de mail ar trebui schimbate în mod regulat, acestea fiind de preferat să conţină minimum opt caractere, cifre şi litere, caractere mari şi mici”, mai recomandă Poliţia.

În situaţia în care se primesc mail-uri prin care se se solicită datele cardului bancar, pentru actualizare sau pentru diferite scopuri, acestea nu trebuie validate, întrucât banca nu va solicita niciodată prin mail aceste date.

„Dacă veţi da click pe linkul din mail, veţi fi, cel mai probabil, direcţionaţi către un site de tip phishing, care imita site-ul real al băncii unde vi se va cere să introduceţi datele cardului”, explică Poliţia Română.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy