România nu se află pe lista Financial Times. Valoarea importurilor sale de produse energetice rusești este sub valoarea celor ale ultimului stat găsit pe listă, India, cu aproximativ 0,5 miliarde de euro.
În ultima perioadă, țara noastră a importat din Rusia țiței și produse petroliere, în special motorină, dar și gaze. Importul de gaze rusești a ajuns, însă, aproape nul începând cu luna aprilie.
Situația e contrară când vine vorba de produsele petroliere. Conform unei analize Bloomberg, volumul de țiței încărcat în portul rusesc Novorosisk s-a dublat în săptămâna 15-22 aprilie, atingând maximul săptămânal al acestui an, 40% din acesta find transportat către terminalele din România și Bulgaria din Marea Neagră. Și veniturile obținute de guvernul rus din exportul de țiței prin Marea Neagră s-au majorat cu 25%.
Companiile din Uniunea Europeană au importat 71% din exporturile rusești de combustibili fosili de când a început invazia. Acest lucru ar însemna că au contribuit la veniturile bugetare ale Rusiei cu aproximativ 45 miliarde euro.
Calculul arată că Germania se află pe primul loc. A plătit Rusiei peste 9 miliarde pentru produsele energetice importate. Pe locul doi este Italia, cu circa 7 miliarde de euro. China este următoarea pe listă, cu o valoare a importurilor de produse energetice rusești de 6,5 miliarde euro. Olanda a plătit Kremlinului 6 miliarde de euro, în timp ce Turcia și Franța aproape 4 miliarde de euro. Spania, Coreea de Sud, Polonia și Slovacia au avut note de plată de aproximativ 2 miliarde de euro fiecare. Surprinzător, cele 2 state europene acuzate de relații strânse cu Kremlinul, Ungaria și Austria, au importat din Rusia combustibili fosili în valoare de doar 1,5 miliarde de euro fiecare, importurile efectuate de acestea fiind aproape exclusiv de gaze naturale.
Circa un sfert din gazele țițeiul, produsele petroliere și cărbunele rusești exportate a ajuns în doar șase porturi din UE. Cele mai importante sunt Rotterdam și Maasvlakte din Olanda și Trieste din Italia. Și, totuși, livrările zilnice de petrol către UE au scăzut cu 20% în trimele trei săptămâni ale lunii aprilie, în comparație cu perioada 23 ianuarie-24 februarie, în timp ce cele de cărbune au scăzut cu 40%. Dar livrările de gaze naturale lichefiate către UE au crescut cu 20% și au crescut cu 80% către țări din afara UE.