Diana Şoşoacă renunță la mandatul de senator, calitate în care a fost aleasă la alegerile parlamentare din decembrie 2024. Liderul SOS România își păstrează mandatul de europarlamentar.
Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator pe care l-a câștigat în alegerile parlamentare din 2024, astfel că postul va deveni vacant, urmând a fi repartizat Cosminei Cerva, anunță surse apropiate președintei partidului SOS România, citate de Pro Tv. „Pentru a reprezenta România mai bine la nivel european și internațional”, Diana Șoșoacă își va păstra mandatul de europarlamentar, afirmă sursa citată.
Diana Şoşoacă, penalizată de Parlamentul European pentru scandalul din iulie
Europarlamentarul Diana Şoşoacă a fost penalizată de Parlamentul European, pentru scandalul făcut în luna iulie în acest for, anunţul fiind făcut de preşedintele PE, Roberta Metsola, spunea eurodeputatul PNL Sigfried Mureşan.
„Diana Șoșoacă, penalizată în Parlamentul European. Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, tocmai a anunţat penalizarea Dianei Şoşoacă pentru comportamentul inadecvat din şedinţa plenară din luna iulie, când a perturbat în mod repetat reuniunea Parlamentului”, a scris Siegfried Mureşan, marți, pe pagina de Facebook, în octombrie.
Pe 18 iulie Diana Şoşoacă a fost dată afară din plenul Parlamentului European, în timpul dezbaterii privind alegerea Ursulei von der Leyen. Atunci, Diana Şoşoacă şi-a pus botniţă și a strigat „Aţi omorât oameni” şi „Am fost votată de români”, ridicând și o icoană și spunând „In God we trust!”.
Salariul net al unui europarlamentar depășește 7.800 de euro pe lună și este completat de diurne, gratuități și multe alte beneficii consistente.
Lunar, la salariu se adaugă indemnizația de aproape 5.000 de euro, bani care să fie folosiți pentru funcționarea birourilor parlamentare și cumpărarea de calculatoare, telefoane sau abonamente la internet. Suma nu trebuie justificată cu documente, dar cheltuielile birourilor europarlamentare pot fi supuse unor controale financiare.
În același timp, diurna europarlamentarilor este de 350 de euro, iar banii pot fi cheltuiți de aleșii europeni pentru a-și asigura cazarea, masa ori transportul.
Spre deosebire de senatorii și deputații din parlamentul României, europarlamentarii nu primesc diurna dacă nu se prezintă la serviciu. Mai mult, nu este suficient ca europarlamentarii să semneze prezența și să fie în sală, ci trebuie să voteze personale cel puțin jumătate dintre proiectele de pe ordinea de zi.
De asemenea, pe baza facturilor, Parlamentul European le dă aleșilor banii înapoi pe bilete de avion pentru ședințele de la Bruxelles sau Strasbourg, le sunt decontate bilete de tren și pot primi înapoi și banii pe benzina consumată dacă vin cu mașina.
Europarlamentarii pot cere și rambursarea altor cheltuieli de deplasare care trebuie să se încadreze într-o sumă anuală maximă, stabilită pentru fiecare țară în parte. Mai mult, europarlamentarii pot cere decontarea a trei sferturi din sumele cheltuite pentru servicii medicale.
Pe lângă aceste beneficii, la sfârșitul mandatului, europarlamentarii au dreptul la indemnizație tranzitorie. Este o sumă pe care o pot primi după ce termină mandatul, până își găsesc alt loc de muncă. În funcție de numărul de mandate, banii se acordă cel mult doi ani.
Mai mult decât atât, dacă un fost eurodeputat se angajează pe un salariu mai mic, Parlamentul European asigură diferența de bani până la valoarea fostului salariu, adică 7.853 de euro.
După vârsta de 63 de ani, europarlamentarii care au avut mandate întregi pot cere să iasă la pensie și iar pensia de europarlamentar se poate cumula cu alte tipuri de pensii. Pensia unui europarlamentar este de aproximativ 5.497 de euro.